Wilgotne blaty czekoladowe
nasączone nalewką , obłędny czekoladowy krem z orzechowymi michałkami, całość
zwieńczona świeżymi malinami zatopionymi w galaretce. To ciasto nie ma sobie
równych i jest jak najlepszy tort, wbrew pozorom bardzo łatwe do zrobienia.
Jedno z moich ulubionych połączeń smakowych.
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
¾ szklanki cukru
2/3 szklanki i mąki tortowej
1/3 szklanki ciemnego kakao
50 g gorzkiej czekolady
1 płaska łyżeczka proszku do
pieczenia
Krem z michałkami:
500 g śmietany kremówki
100 g gorzkiej czekolady
10 sztuk orzechowych michałków
½ szklanki cukru pudru
Poncz:
150 ml dowolnej nalewki
owocowej (malinowa, śliwkowa, wiśniowa, porzeczkowa)
100 ml przegotowanej zimnej
wody
Dodatkowo:
30 dag świeżych malin
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Wszystkie składniki musza mieć
temperaturę pokojową. Mąkę wymieszać z kakao, czekoladę zetrzeć na tarce
jarzynowej.
Jajka wbić do misy miksera,
wsypać cukier, miksować do uzyskania gęstej lśniącej piany, do masy jajecznej,
wsypywać powoli przesianą mąkę z kakao, dodać startą czekoladę, delikatnie
wymieszać do połączenia. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy samo dno o wym 24/24 cm. Piec w 160*c przez 35 minut.
Po wyjęciu z pieca wystudzić przekroić
wzdłuż na połowę.
Krem z michałkami:
Śmietanę podgrzać, ale nie gotować! Do ciepłej dodać
połamaną gorzką czekoladę oraz rozdrobnione michałki, chwilę odczekać aż się
rozpuszczą, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa wystygnie, włożyć
na kilka godzin do lodówki lub na całą noc.
Bardzo zimną masę zmiksować na
gęsty krem.
Galaretkę rozpuścić w 400 ml
gorącej wody, zimną wymieszać z malinami.
Pierwszy blat czekoladowego
ciasta nasączyć połową ponczu z nalewki
wymieszanej z wodą, wyłożyć ¾ kremu, przykryć drugim blatem znów nasączyć i
rozsmarować resztę kremu. Wylać tężejącą galaretkę z malinami. Włożyć do
lodówki na kilka godzin.
Słodkich wypieków!
Wspaniale wygląda, na pewno obłędne w smaku
OdpowiedzUsuńMichałki to te z orzeszkami solowym?
OdpowiedzUsuńMoje nie były solone
OdpowiedzUsuńJak zwykle kolejny świetny przepis tutaj znaleziony :P
OdpowiedzUsuńMożna prosić o wymiary tortownicy ?
OdpowiedzUsuń24/24 cm
UsuńCzyli rozumiem, ze to blaszka kwadratowa. Gdybym chciała zrobić w tortownicy to również mogę użyć tej 24cm ? Pozdrawiam
UsuńTak kwadratowa ...jeśli chodzi o okrągłą to proponuję 26 cm
UsuńO super, akurat taka mam !;) myslalam żeby zrobić dwa kremy, jeden zgodnie z przepisem a pol drugiej masy z michalkami białymi. Próbowała Pani kiedyś? Proszę o radę;)
UsuńNie próbowałam jeszcze...na pewno będzie pysznie :)
UsuńDo kremu z białych Michałków poleca Pani dodać biała czekoladę, aby krem był jasnego koloru ? Czy całość nie będzie słodka?
Usuńz michałkami mniam ... proszę o kawałeczek
OdpowiedzUsuńŚmietany nie ubijamy tylko podgrzewamy, dobrze zrozumiałam?
OdpowiedzUsuńpodgrzewamy..łączymy z michałkami i czekoladą, dopiero zimną stężałą masę z lodówki ubijamy :)
UsuńPozdrawiam i życzę powodzenia!
Jak sie połączy z michałkami to pozniej sie ubije? Bez żelatyny bez niczego?
UsuńSkoro mi się ubiło to się ubije 😃
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda a smak zapewne miodzio
OdpowiedzUsuń