STRONY

poniedziałek, 27 listopada 2017

Grzanki z karmelizowaną cebulą, szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym

Kocham jesień za kubek gorącej herbaty z rumem , za ciepły kocyk, za deszcz dudniący o parapet, i za zapach pieczonej szarlotki J Czas płynie trochę wolniej, można więcej  chwil spędzić w kuchni i pichcić ulubione dania.

Chrupiące grzanki prosto z piekarnika z karmelizowaną czerwoną cebulą, suszonymi pomidorami, szpinakiem i pleśniowym serem to numer jeden wśród jesiennych smakołyków.


Można je przygotować na wiele sposobów i zawsze będą pyszne. Te doskonale wpiszą się w niejedną imprezę czy chrupiący podwieczorek, nie wymagają zbyt wiele pracy a są pyszne!



Składniki:
2 pszenne bagietki
2 czerwone cebule
10 dag świeżego szpinaku
2 łyżki masła
100 ml octu balsamicznego
6 -7 sztuk suszonych pomidorów z zalewy
10 dag miękkiego pleśniowego sera
Świeżo mielony pieprz do smaku

Wykonanie:

Cebulę obrać, ostrym nożem pokroić w piórka , na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę przykryć, polać octem balsamicznym i dusić około 10-15 minut od czasu do czasu mieszając aż zmięknie, doprawić odrobiną czarnego pieprzu do smaku. Zestawić z ognia, przestudzić.
Szpinak opłukać, osuszyć. Osaczone z zalewy suszone pomidory pokroić w cienkie paski. Pleśniowy ser pokroić na kawałki.
Bagietkę pokroić na kromki, lekko skropić oliwą z suszonych pomidorów, ułożyć karmelizowaną cebulę, po kilka listków szpinaku i pomidorów, przykryć serem pleśniowym, zapiekać 10 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku aż staną się chrupiące a ser roztopi. Podawać od razu!









Smacznego!
#myAmbition

Na zdjęciu powyżej widzicie nóż Ambition który można nabyć w sklepie

Dla wszystkich czytelników bloga sklep przygotował zniżkę  10%
na hasło:ZDROWA JESIEŃ obowiązuje do 31.12.2017.

1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !