STRONY

piątek, 11 maja 2018

Placki drobiowe z botwinką i dymką




Macie już pomysł na dzisiejszy obiad ? Jeśli nie zapraszam na drobiowe placki J

Botwinka niekoniecznie nadaje się tylko do chłodnika, doskonale podkreśla smak delikatnego mięsa jakim jest kurczak, z dodatkiem dymki  można usmażyć pyszne drobiowe placki na obiad, najlepiej smakują podane z młodymi ziemniaczkami i mizerią z ogórka, smaczne wiosenne danie!



Na 4-5 porcji:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 pęczek botwinki
2 cebule dymki ze szczypiorem
2 łyżki majonezu
3 łyżki mąki pszennej
1 duże jajko
Sól różowa himalajska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Olej do smażenia


Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski.

 Botwinkę umyć, osuszyć, buraczki odłożyć i wykorzystać do zupy a resztę pokroić w drobniutką kostkę, cebulkę dymkę posiekać , dodać do mięsa, wsypać mąkę pszenną wbić jajko, dodać majonez, doprawić do smaku solą oraz pieprzem , całość wymieszać aż będzie gęsta jednolita masa.


Łyżką nabierać porcje masy, układać na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju, uformować zgrabne owalne kotleciki, smażyć na wolnym ogniu z każdej strony na złocisto.



1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !