STRONY

niedziela, 24 czerwca 2018

Placek z agrestem i maślaną kruszonką



To weekendowe letnie ciasto nie wymaga zbyt wiele pracy, wilgotne, cała słodycz przełamana  owocami różowego agrestu, maślana kruszonka to kropka nad „i „ Idealne ciasto na słodki poczęstunek. Najlepsze zaraz po ostudzeniu.

Tortownica 24 cm
Ciasto:
2 duże jajka
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka naturalnej maślanki
¼ szklanki oleju słonecznikowego
½ szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka obranego agrestu

Kruszonka:
½ kostki masła 82%
½ szklanki cukru

Sposób przygotowania:
Do miski wbić jajka, wsypać cukru, ubijać do momentu rozpuszczenia cukru, wlać olej oraz maślankę o temperaturze pokojowej (należy ją wyjąć  1,5 godziny wcześniej z lodówki przed pieczeniem ciasta), wymieszać mikserem na najniższych obrotach, mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy, wymieszać delikatnie. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy , posypać umytym i osuszonym agrestem.
Składniki kruszonki połączyć ze sobą, rozetrzeć w palcach do konsystencji mokrego piasku, posypać ciasto.


Wstawić do nagrzanego do 175*c piekarnika piec około 30-35 minut. Przed końcem pieczenia ciasto sprawdzić drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe.







Słodkich wypieków!

1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !