Czas…wielu z Nas na niego narzeka,że wiecznie go brak, nie
mamy czasu na nic, nie mamy czasu dla rodziny, na chwilę rozmowy, w biegu
wypita kawa bo spóźnieni do pracy, o
śniadaniu w rodzinnym gronie możemy sobie pomarzyć , czas goni pędzony jakimiś
niewidzialnymi skrzydłami , tylko za czym i po co? Czasem przychodzi ta chwila
refleksji i zwalniamy … po to aby nacieszyć się śpiewem ptaków, czy wpatrzyć w kwitnące
maki na łące-są takie piękne! dla mnie piękniejsze niż nie jeden bukiet z kwiaciarni za miliony
monet. Czasem można, a nawet trzeba pokusić się upiec proste domowe ciasto.
Słodka kanapka z domowymi powidłami
które smażyłam w tamtym sezonie u schyłku lata z bezową pianką i kakaową
kruszonką jest pyszna! Ten pomysł wpadł
mi do głowy podczas spaceru,pieczenie ciast
i ciasteczek to moja miłość , taką kanapkę można złapać w rękę i zjeść
rodzinnie na werandzie z kubkiem
aromatycznej kawy. Od razu Wam mówię zróbcie z podwójnej porcji , znika
szybciej niż się piecze J
Celebrujcie chwile razem , czas tak
szybko umyka!
Składniki:
Blaszka o wym 24/31 cm
Ciasto:
2 pełne szklanki mąki pszennej
25 dag masła
25 dag masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki drobnego cukru
4 żółtka
1 łyżka ciemnego kakao
Beza:
4 białka
¾ szklanki cukru pudru
Szczypta soli
1 czubata łyżka wiórek kokosowych białych
Dodatkowo:
1 mały słoiczek domowych powideł śliwkowych lub kwaśnego
dowolnego dżemu
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać na stolnicę
z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, cukier i pokrojone na małe
kawałki masło, po czym zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Do jednej
wsypać kakao i ponownie zagnieść. Ciasto białe włożyć na 10 minut do lodówki a
ciasto ciemne do zamrażalnika .
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec
wsypać cukier puder i zmiksować aż masa będzie gęsta i lśniąca. Wsypać wiórka i
delikatnie wmieszać.
Blaszkę wyłożyć pergaminem, wylepić spód jasnym ciastem,
posmarować powidłami, wyłożyć bezę,
zetrzeć na wierzch zmrożone kakaowe ciasto, włożyć do nagrzanego piekarnika do
180*c na grzaniu góra dół piec około 40 minut. Upieczone i zimne ciasto pokroić
na trójkątne kanapki.
Dlaczego Warto je upiec ?
-Jest łatwe do przygotowania
-Nie jest wysokie, zmieści się w dłoni dziecka
-Zwabia zapachem do kuchni-w koncu kuchnia to serce domu!
-Przywołuje piękne wspomnienia, kruche ciasto to smaki dziecinstwa :)
-Łączy pokolenia !
Smacznego!
świetny przepis na szybkie, proste i smaczne ciasto. Miło je wspominam, moja mama często je przygotowuje.
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto i wspaniały wstęp! :)
OdpowiedzUsuńbardzo smacznie wygląda
OdpowiedzUsuń