STRONY

czwartek, 14 czerwca 2018

Słodka kanapka z powidłami


Czas…wielu z Nas na niego narzeka,że wiecznie go brak, nie mamy czasu na nic, nie mamy czasu dla rodziny, na chwilę rozmowy, w biegu wypita kawa bo spóźnieni do pracy,  o śniadaniu w rodzinnym gronie możemy sobie pomarzyć , czas goni pędzony jakimiś niewidzialnymi skrzydłami , tylko za czym i po co? Czasem przychodzi ta chwila refleksji i zwalniamy … po to aby nacieszyć się śpiewem ptaków, czy wpatrzyć w kwitnące  maki na łące-są takie piękne!  dla mnie piękniejsze  niż nie jeden bukiet z kwiaciarni za miliony monet. Czasem można, a nawet trzeba  pokusić się upiec  proste domowe ciasto. Słodka kanapka  z domowymi powidłami które smażyłam w tamtym sezonie u schyłku lata z bezową pianką i kakaową kruszonką jest pyszna!  Ten pomysł wpadł mi do głowy podczas spaceru,pieczenie ciast i ciasteczek to moja miłość , taką kanapkę można złapać w rękę i zjeść rodzinnie  na werandzie z kubkiem aromatycznej kawy. Od razu Wam mówię zróbcie z podwójnej porcji , znika szybciej niż się piecze J  Celebrujcie chwile razem , czas tak szybko umyka!





Składniki:
Blaszka o wym 24/31 cm

Ciasto:
2 pełne szklanki mąki pszennej
25 dag masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki drobnego cukru
4 żółtka
1 łyżka ciemnego kakao

Beza:
4 białka
¾ szklanki cukru pudru
Szczypta soli
1 czubata łyżka wiórek kokosowych białych

Dodatkowo:
1 mały słoiczek domowych powideł śliwkowych lub kwaśnego dowolnego dżemu






Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać na stolnicę  z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, cukier i pokrojone na małe kawałki masło, po czym zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Do jednej wsypać kakao i ponownie zagnieść. Ciasto białe włożyć na 10 minut do lodówki a ciasto ciemne do zamrażalnika .

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec wsypać cukier puder i zmiksować aż masa będzie gęsta i lśniąca. Wsypać wiórka i delikatnie wmieszać.


Blaszkę wyłożyć pergaminem, wylepić spód jasnym ciastem, posmarować  powidłami, wyłożyć bezę, zetrzeć na wierzch zmrożone kakaowe ciasto, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180*c na grzaniu góra dół piec około 40 minut. Upieczone i zimne ciasto pokroić na trójkątne kanapki.





Dlaczego Warto je upiec ?
-Jest łatwe do przygotowania
-Nie jest wysokie, zmieści się w dłoni dziecka
-Zwabia zapachem do kuchni-w koncu kuchnia to serce domu!
-Przywołuje piękne wspomnienia, kruche ciasto to smaki dziecinstwa :)
-Łączy pokolenia !

Smacznego!







3 komentarze:

  1. świetny przepis na szybkie, proste i smaczne ciasto. Miło je wspominam, moja mama często je przygotowuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne ciasto i wspaniały wstęp! :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !