STRONY

niedziela, 2 września 2018

Ciasto „Budyniowe jabłuszko”


Warstwowe jesienne ciasto bez pieczenia na maślanych herbatnikach, słodka warstwa kremu budyniowego doskonale współgra z masą jabłkową z galaretkami , puszysta śmietankowa pianka posypana gorzkim kakao to kropka nad „i”. Ciasto bardzo smaczne i na różne okazje w tym świąteczne. Autorski przepis.





Składniki na formę  25/30 cm:

35 dag herbatników maślanych

Masa jabłkowa:
7 winnych jabłek (antonówka, szara reneta)
1 szklanka wody
½ szklanki cukru
2 galaretki cytrynowe
2 łyżki soku z cytryny

Masa budyniowa:
½ litra mleka
½ szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy
20 dag masła 82%

Masa śmietanowa:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:
Ciemne kakao do oprószenia


Sposób przygotowania:
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać ze skórek, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na cząstki, skropić sokiem z cytryny i przemieszać z cukrem wymieszanym z cukrem trzcinowym z cynamonem, wlać wodę , doprowadzić do wrzenia i dusić aż jabłka zaczną się rozpadać.
Zestawić z ognia, wsypać suche galaretki, wymieszać do rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia.


Przygotować masę budyniową:
300 ml mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko wymieszać  z budyniem i mąką pszenną . Mieszaninę wlać do wrzącego mleka i ugotować gęsty budyń. Odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło w temp. pokojowej utrzeć  na puszystą masę i partiami dodać zimny budyń. Zmiksować na krem.

Masa śmietanowa:
Dobrze schłodzoną kremówkę zmiksować na gęstą masę , wsypać cukier puder oraz śmietan fix, krótko zmiksować./


Przełożenie ciasta:
Blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym , wyłożyć herbatnikami, wylać zimną i  tężejącą masę jabłkową, rozprowadzić równo, przykryć drugą warstwą maślanych herbatników, rozłożyć krem budyniowy, przykryć kolejną warstwą herbatników, wyłożyć piankę ze śmietanki, posypać grubo kakao. Ciasto włożyć na całą noc do lodówki. 



Smacznego!



2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !