Warstwowe jesienne ciasto bez pieczenia na maślanych
herbatnikach, słodka warstwa kremu budyniowego doskonale współgra z masą
jabłkową z galaretkami , puszysta śmietankowa pianka posypana gorzkim kakao to
kropka nad „i”. Ciasto bardzo smaczne i na różne okazje w tym świąteczne.
Autorski przepis.
Składniki na formę 25/30 cm:
35 dag herbatników maślanych
Masa jabłkowa:
7 winnych jabłek (antonówka, szara reneta)
1 szklanka wody
½ szklanki cukru
2 galaretki cytrynowe
2 łyżki soku z cytryny
Masa budyniowa:
½ litra mleka
½ szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy
20 dag masła 82%
Masa śmietanowa:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
Ciemne kakao do oprószenia
Sposób przygotowania:
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać ze skórek, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić
na cząstki, skropić sokiem z cytryny i przemieszać z cukrem wymieszanym z
cukrem trzcinowym z cynamonem, wlać wodę , doprowadzić do wrzenia i dusić aż
jabłka zaczną się rozpadać.
Zestawić z ognia, wsypać suche galaretki, wymieszać do
rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia.
Przygotować masę budyniową:
300 ml mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
Pozostałe mleko wymieszać z budyniem i
mąką pszenną . Mieszaninę wlać do wrzącego mleka i ugotować gęsty budyń. Odstawić
do wystygnięcia. Miękkie masło w temp. pokojowej utrzeć na puszystą masę i partiami dodać zimny budyń.
Zmiksować na krem.
Masa śmietanowa:
Dobrze schłodzoną kremówkę zmiksować na gęstą masę , wsypać
cukier puder oraz śmietan fix, krótko zmiksować./
Przełożenie ciasta:
Blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym , wyłożyć
herbatnikami, wylać zimną i tężejącą masę
jabłkową, rozprowadzić równo, przykryć drugą warstwą maślanych herbatników, rozłożyć
krem budyniowy, przykryć kolejną warstwą herbatników, wyłożyć piankę ze
śmietanki, posypać grubo kakao. Ciasto włożyć na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ależ smakowite ciacho!
OdpowiedzUsuńTo ja się poczęstuje ,uwielbiam bez pieczenia tez ostatnio ,zrobilam bez pieczenia ciasto
OdpowiedzUsuń