STRONY

środa, 10 października 2018

Staropolska szarlotka babci Jasi


Klasyczna szarlotka bez zbędnych dodatków, to jeden z najpopularniejszych przepisów w moim domu. Jej sekretem jest przepyszne kruche ciasto z prażonymi jabłkami ze starego sadu.
Pachnie niesamowicie. W domowym zaciszu upiekłam  wiele różnych szarlotek zazwyczaj robię je raz, zaspokajam swoją fantazję, a potem zapominam o nich, natomiast najczęściej powracam właśnie do tego przepisu , do tej staropolskiej szarlotki. Jeśli macie nadmiar antonówek i nie wiecie co zrobić,  upieczcie to ciasto J Polecam.





Ciasto kruche na blaszkę 25/30 cm

5 żółtek
1 kostka masła 82%
1 czubata łyżka śmietany 18%
4 łyżki cukru

Nadzienie:
1,5 kg kwaśnych jabłek np. antonówki
¾ szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej


Przygotowanie:
Ciasto kruche:
Mąkę wsypać na stolnicę, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz śmietaną i żółtkami, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, zagnieść szybko jednolite kruche ciasto. ¾ ciasta wylepić dno wyłożonej pergaminem blaszki, ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki.

 Resztę ciasta zwinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na czas robienia nadzienia.


Nadzienie: 
Jabłka oskrobać pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, przełożyć do garnka, zasypać cukrem i uprażyć . Pod koniec zagęścić mus łyżką mąki ziemniaczanej rozrobionej w 2 łyżkach zimnej wody. 

Masę zestawić z ognia, wystudzić.

 Piekarnik  nagrzać do temp 180* c na grzaniu góra dół.
Zimną masę rozłożyć na kruchym cieście posypanym cynamonem, resztę zmrożonego ciasta zetrzeć na wierzch na tarce jarzynowej o grubych oczkach, piec w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut.

Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.





Słodkich wypieków!

13 komentarzy:

  1. Wygląd i prezentacja bardzo eleganckie. Ale to nic nowego u Ciebie Kochana ! Pyszna szarlotka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ smakowicie wygląda :) szarlotka, to jedno z moich ulubionych ciast! piękne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda. Zdjędia cudowne, aż miło popatrzeć.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne zdjęcia i wspaniała szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję Wam za miłe komentarze, zachęcam wszystkich do pieczenia 😋

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie przepisy są najlepsze zapraszam na bloga

    OdpowiedzUsuń
  7. Szarlotka na bogato :) faktycznie taka babciowa, bo babcia nigdy jabłek nie żałowała :) Pozdrawiam! Babownia

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam tak dużo jabłek w stosunku do małej ilości ciasta :) Zjadłabym taki kawałeczek. Piękne zdjęcia, takie jesienne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tradycyjna i treściwa, tak konkretna powinna być właśnie szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !