STRONY

sobota, 23 marca 2019

Hawanka ananasowo-bananowa


Smaczne warstwowe ciasto składające się z biszkoptu nasączonego ponczem cytrynowym, warstwą ananasowej masy, ciasta miodowego, bitej śmietanki i galaretki z bananami. Choć składników dużo, wcale nie jest aż tak pracochłonne na jakie wygląda. Delikatne w smaku warstwy doskonale się razem uzupełniają. Ciasto zarówno na weekend jak i czas świąteczny. Zachęcam do wypróbowania!







Składniki na formę 25/30 cm lub podobną;

Biszkopt:
4 jajka
4 pełne łyżki mąki pszennej tortowej
4 łyżki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Poncz:
½ szklanki przegotowanej wody
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżka cytryny
1 łyżka wódki lub rumu

Masa ananasowa:
1 puszka ananasa
10 dag masła
1 szklanka wody
4 łyżki cukru
1 kisiel cytrynowy lub ananasowy
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Ciasto miodowe:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
½ szklanki cukru
2 jajka
2 pełne łyżki płynnego miodu
1/4 kostki masła
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli

Masa śmietanowa:
½ litra śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
2 galaretki bananowe lub cytrynowe
4 banany


Sposób przygotowania:

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek, miksujemy na puszystą gęstą pianę, wsypujemy stopniowo po łyżce cukru, cały czas miksując, dodajemy żółtka, miksujemy i wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie ręcznie rózgą lub mieszadłem od miksera mieszamy.
Gotowy biszkopt wylewamy do blaszki wyłożonej papierem , pieczemy 20 minut w temp 170*c.
Po upieczeniu studzimy.

Ciasto miodowe: Wszystkie składniki łączymy ze sobą, zagniatamy ciasto tak jak kruche. Wylepiamy spód wyłożonej pergaminem blaszki-tej samej w której piekliśmy biszkopt. Wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika na grzaniu góra dół i pieczemy 15-20 minut-do zrumienienia. Wyciągamy z piekarnika. Studzimy.

Masa ananasowa:
Z puszki ananasa odlewamy sok do rondelka uzupełniamy ½ szklanki wody, dodajemy masło, wsypujemy cukier i zagotowujemy. Ananasy kroimy w kostkę, dodajemy do gotującego się soku. W pozostałej części wody  rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i kisiel wlewamy do gotującego się soku i gotujemy jak budyń-aż zgęstnieje. Lekko studzimy.

Upieczony biszkopt ponownie wkładamy do foremki, nasączamy ponczem (wszystkie składniki mieszamy razem) wykładamy ciepłą jeszcze masę ananasową, dokładnie rozprowadzamy, przykrywamy miodowym ciastem. Zostawiamy aż całkiem masa ananasowa wystygnie-żeby wyłożyć śmietankę na ciasto masa ta musi być całkowicie zimna.

Galaretki bananowe lub cytrynowe rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.


Masa śmietanowa:
Żelatynę w listkach moczymy w zimnej wodzie kilka minut, odciskamy w dłoniach przekładamy do małej miseczki  i rozpuszczamy do płynnej konsystencji w gorącej kąpieli wodnej.
Dobrze schłodzoną kremówkę-prosto z lodówki miksujemy na gęsty krem, pod koniec dodajemy puder oraz płynną ale wystudzoną żelatynę, ponownie miksujemy do połączenia.

Na miodowe ciasto wykładamy masę śmietanową na wierzchu układamy pokrojone na grubsze plastry banany, lekko wciskając w masę, od razu zalewamy tężejącą już galaretką. Wkładamy do lodówki.

Ciasto najlepiej smakuje na drugi trzeci dzień gdy smaki przejdą się nawzajem.


Słodkich wypieków.





1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !