STRONY

sobota, 11 maja 2019

Warstwowa letnia sałatka


Sałatka warstwowa która będzie hitem każdego letniego przyjęcia. W rankingu warstwowych sałatek zajmuje bardzo wysokie miejsce i słusznie bo jest przepyszna.  Najlepiej smakuje po solidnym schłodzeniu. Najlepiej  ją robić w dzień podania. Nadaje się również na grilla.

Zachęcam do wypróbowania.




Składniki na dwa średnie półmiski:


15 dag ryżu basmati
2 malinowe pomidory dość jędrne
1 długi ogórek
2 cebule
5 jajek
15 dag sera żółtego
1 mała puszka kukurydzy
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek szczypioru z dymki
1 sos grecki lub włoski do sałatek –użyłam Knorr
3 łyżki oliwy
½ słoiczka majonezu
Sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Ryż najlepiej w torebce ugotować w lekko  osolonym wrzątku na sypko, odcedzić, wystudzić, wsypać do miski.  Wystudzony ryż wmieszać z sosem greckim i oliwą, wyłożyć na dno szklanego półmiska.

Pomidory i obrane ogórki pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Pokroić. Tak samo obraną i umytą rzodkiewkę. 
Kukurydzę osączyć z zalewy. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w kostkę.

Sałatkę ułożyć warstwo w następującej kolejności:
Ryż- Pomidory z cebulką –cienka warstwa majonezu- ogórek-jajka z kukurydzą , sól i pieprz oraz starty lub pokrojony ser-warstwa majonezu-rzodkiewka i szczypiorek.





Smacznego!

3 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !