STRONY

środa, 2 października 2019

Muffinki bananowo makowe


Październik wita Was przepisem na słodko J  Choć dziś pochmurno i słońce zakryte za grubymi chmurami to mam jeszcze nadzieję, na piękne jesienne dni.

Mięciutkie i wilgotne babeczki bananowo makowe, zawsze pieknie wyrastają, szybkie do przygotowania, bez użycia miksera. Dobry sposób na pozbycie się przejrzałych bananów , jeśli kochasz słodkie desery ten przepis jest dla Ciebie. Dla małych i dużych łasuchów. Idealne na słodki jesienny podwieczorek.





Składniki na 12 dużych babeczek:


2 duże jajka
2 dojrzałe banany
1 i ¾ szklanki mąki pszennej
125 g masła
¾ szklanki cukru pudru
16 g cukru waniliowego
4 łyżki gęstej śmietany 18%
1 płaska łyżeczka sody Dr.Oetker
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżki suchego maku

Sposób przygotowania:

W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę pszenną , proszek, do pieczenia, sodę, wiórki kokosowe i mak, mieszamy.

Masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji w rondelku, wsypujemy cukier puder i cukier waniliowy mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy.

Do wystudzonej mieszaniny dodajemy jajka, roztrzepujemy łyżką lub trzepaczką, dodajemy pokrojone na malutkie kawałki banany,(można rozgnieść widelcem) dodajemy śmietanę i mieszamy, wsypujemy składniki suche, mieszamy łyżką aż uzyskamy gładkie gęste ciasto.

Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami, napełniamy ciastem do ¾ wysokości. 

Pieczemy przez 20 minut w temp 180*c.





Słodkich wypieków! 

1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie muffinki, więc z bardzo miłą chęcią wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !