STRONY

sobota, 2 listopada 2019

Czekoladowo- wiśniowa krówka


Pyszne i wyraziste w smaku słodkie ciasto dla fanów czekolady, kajmaku, wiśni w rumie i puszystej śmietanowej pianki oprószonej gorzkim kakao i startą czekoladą, na kakaowym nasączonym spodzie z warstwą herbatników, warstwowe , podzielne i godne świątecznego stołu. 
Znika w ekspresowym tempie, jedno z lepszych przekładanych ciast.


Do kremu można dodać zamiast żelatyny w listkach,  zwykłą w proszku. 
1 listek to 1 łyżeczka zwykłej, ja polecam w listkach jest łatwiejsza do obróbki i nie ma grudek w kremie.







Blaszka o wym 33/23 cm lub podobna


Ciasto kakaowe:
100 g miękkiego masła lub margaryny
2 duże jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 pełna łyżka kakao

Krem czekoladowy:
500 ml śmietany kremówki
200 g gorzkiej deserowej czekolady
3 łyżki cukru pudru

Krem śmietanowy:
400 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru


Dodatkowo:
20 dag herbatników
1 duży słoik wiśni lub czereśni w syropie
100 ml rumu ewentualnie wódki
1 puszka kajmaku
1 łyżka startej gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto:
Miękkie masło lub margarynę, ogrzane do temp pokojowej utrzeć na puch z cukrem  miksując  wbijać stopniowo po jednym jajku. Mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodawać po łyżce do masy miksując mikserem na najniższych obrotach, wymieszane ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem blaszki-warstwa będzie cienka, piec  15-20 minut w temp 175*c.

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Wiśnie lub czereśnie odcedzić niezbyt dokładnie  z soku, zalać rumem, odstawić na 30 minut.


Krem czekoladowy:
Czekoladę połamać na kawałki , zalać około 150 ml śmietany kremówki rozpuścić do płynnej konsystencji nad  gorącą kąpielą wodną, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Żelatynę w listku namoczyć w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu , odcisnąć i rozpuścić np. przez kilka sekund w mikrofali lub w gorącej kąpieli wodnej do płynnej konsystencji, wystudzić.
Pozostałą  dobrze schłodzoną kremówkę ubić na gęsty krem dodać  cukier puder, ostudzoną czekoladę i płynną żelatynę i  krótko zmiksować- tylko do połączenia.

Krem śmietanowy:
Dobrze schłodzoną kremówkę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem pudrem  zmiksować mikserem na wysokich obrotach do uzyskania puszystego gęstego kremu.


Przełożenie ciasta:
Kakaowe zimne ciasto ułożyć w blaszce, nasączyć sokiem z rumem z moczenia wiśni, rozsypać nasączone wiśnie, przykryć czekoladowym kremem oraz warstwą herbatników, rozsmarować kajmak z puszki –może być leciutko podgrzany wtedy idealnie się smaruje, przykryć kolejną warstwą herbatników, rozsmarować krem śmietanowy, oprószyć grubo ciemnym kakao oraz posypać startą czekoladą. 

Ciasto chłodzić całą noc w lodówce.


Słodkich wypieków!



11 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !