Przepis na dużą blachę podzielnego i łatwego w przygotowaniu
ciasta, który jest w moim domu już kilka lat, zawsze w sezonie do niego wracam,
bo jest do czego. Mega kruche ciasto z dodatkiem kwaśnego rabarbaru i
słodziutkiego budyniu. Nie wiem jak u
Was,ale u mnie majowe wypieki są właśnie najczęściej z rabarbarem. To ciasto nie może się nie udać ! Polecam.
Blaszka o wym 24/39 cm
Ciasto kruche:
40 dag mąki krupczatki Młynomag
10 dag mąki pszennej tortowej
25 dag margaryny
½ szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
1200 ml mleka
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Nadzienie:
70 dag świeżego rabarbaru
1 łyżka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie ciasta:
Mąkę krupczatkę i tortową mieszamy z cukrami oraz proszkiem do
pieczenia, dodajemy żółtka oraz pokrojoną na kawałki niezbyt twardą margarynę,
całość szybko zagniatamy na gładkie jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części
jedną większą drugą mniejszą.
Większą wylepiamy dno blaszki o podanych wymiarach wyłożonej
pergaminem. Druga część ciasta wkładamy do zamrażarki, do schłodzenia.
Umyty i pokrojony rabarbar, mieszamy z cukrami oraz mąką
ziemniaczaną, wykładamy na ciasto kruche.
Piekarnik nagrzewamy do 180*c na grzaniu góra-dół.
Masa budyniowa:
W 300 ml zimnego mleka
rozpuszczamy proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną, resztę mleka
zagotowujemy z cukrami, na gorące gotujące się mleko wlewamy mieszaninę , gotujemy
gęsty budyń, jeszcze gorący wylewamy na rabarbar, na wierzch ścieramy schłodzone
ciasto. Wkładamy do gorącego piekarnika pieczemy około 55 minut-do lekkiego
zrumienienia.
Słodkich wypieków!
Mmm.. jak ja uwielbiam to ciasto :)
OdpowiedzUsuńAsiu, tak jak ja 😍
UsuńUpiekłam...... pyyyyyszne to mało powiedzieć,
OdpowiedzUsuńto potwierdza moja rodzinka.
Bardzo udany przepis. Będę próbować z innymi owocami.
Dziękuję ❤
Usuń