STRONY

piątek, 22 maja 2020

Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem


Przepis na dużą blachę podzielnego i łatwego w przygotowaniu ciasta, który jest w moim domu już kilka lat, zawsze w sezonie do niego wracam, bo jest do czego. Mega kruche ciasto z dodatkiem kwaśnego rabarbaru i słodziutkiego budyniu.  Nie wiem jak u Was,ale u mnie majowe wypieki są właśnie najczęściej z rabarbarem.  To ciasto nie może się nie udać ! Polecam.







Blaszka o wym 24/39 cm

Ciasto kruche:
10 dag mąki pszennej tortowej
25 dag margaryny
½ szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
1200 ml mleka
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Nadzienie:
70 dag świeżego rabarbaru
1 łyżka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej


Przygotowanie ciasta:

Mąkę krupczatkę i tortową  mieszamy z cukrami oraz proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz pokrojoną na kawałki niezbyt twardą margarynę, całość szybko zagniatamy na gładkie jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części jedną większą drugą mniejszą.
Większą wylepiamy dno blaszki o podanych wymiarach wyłożonej pergaminem. Druga część ciasta wkładamy do zamrażarki, do schłodzenia.

Umyty i pokrojony rabarbar, mieszamy z cukrami oraz mąką ziemniaczaną, wykładamy na ciasto kruche.
Piekarnik nagrzewamy do 180*c na grzaniu góra-dół.

Masa budyniowa:

 W 300 ml zimnego mleka rozpuszczamy proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną, resztę mleka zagotowujemy z cukrami, na gorące gotujące się mleko wlewamy mieszaninę , gotujemy gęsty budyń, jeszcze gorący wylewamy na rabarbar, na wierzch ścieramy schłodzone ciasto. Wkładamy do gorącego piekarnika pieczemy około 55 minut-do lekkiego zrumienienia.



Słodkich wypieków!




4 komentarze:

  1. Mmm.. jak ja uwielbiam to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Upiekłam...... pyyyyyszne to mało powiedzieć,
    to potwierdza moja rodzinka.
    Bardzo udany przepis. Będę próbować z innymi owocami.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !