Smaczne i pożywne śniadanie na bazie kaszy jaglanej i mleczka kokosowego to zastrzyk pozytywnej energii na cały dzień. Budyń robię wtedy gdy znudzą się zwykłe kanapki. Dzieci nawet nie wiedzą z czego jest zrobiony więc jedzą aż miło. Kaszę moczymy wieczorem a rano gotujemy. Składniki do przygotowania kupicie w sklepie Kuchnie Świata J
Składniki na 3-4 porcje
1 puszka mleka kokosowego
300 ml mleka 3,2%
10 dag kaszy jaglanej
2 łyżki płynnego miodu
½ łyżeczki pasty waniliowej
Wiórki kokosowe do posypania
Kaszę jaglaną wsypać do miseczki, zalać zimną wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia, wodę odlać przepłukać, odsączyć na sicie.
Mleko zwykłe zagotować z mlekiem kokosowym, wsypać kaszę i gotować na wolnym ogniu około 25 minut, po tym czasie osłodzić miodem i dodać pastę waniliową, całość zmiksować blenderem na krem.
Budyń przelać do miseczek , posypać wiórkami i natychmiast podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !