STRONY

poniedziałek, 26 października 2020

Kokosowy budyń jaglany

 

Smaczne i pożywne śniadanie na bazie kaszy jaglanej i mleczka kokosowego  to zastrzyk pozytywnej energii na cały dzień. Budyń robię wtedy gdy znudzą się zwykłe kanapki.  Dzieci nawet nie wiedzą z czego jest zrobiony więc jedzą aż miło. Kaszę moczymy wieczorem a rano gotujemy. Składniki do przygotowania kupicie w sklepie Kuchnie Świata J




 

Składniki na 3-4 porcje

1 puszka mleka kokosowego

300 ml mleka 3,2%

10 dag kaszy jaglanej

2 łyżki płynnego miodu

½ łyżeczki pasty waniliowej

Wiórki kokosowe do posypania

 

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną wsypać do miseczki, zalać zimną wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia, wodę odlać przepłukać, odsączyć na sicie.

Mleko zwykłe zagotować z mlekiem kokosowym, wsypać kaszę i gotować na wolnym ogniu około 25 minut, po tym czasie osłodzić miodem i dodać pastę waniliową, całość zmiksować blenderem na krem. 

Budyń przelać do miseczek , posypać wiórkami i natychmiast podawać.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !