Jabłka, słodkie, kwaśne i soczyste doskonale nadają się do ciast. Ich smak podkręca wanilia i cynamon. Równie dobrze komponują się z bakaliami, już sam zapach podczas pieczenia przyciąga do kuchni. Tym razem mam dla Was klasyczne jesienne ciasto –szarlotkę! Mega kruche i maślane ciasto, warstwa kwaśnego musu i słodziutka beza pod kruszonką, czy może być coś lepszego dla podniebienia ?
Nie sądzę J
Ciasto kruche na blaszkę 25/30 cm:
1 szklanka mąki krupczatki
2 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
25 dag margaryny lub masła
1 czubata łyżka śmietany 18%
4 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker
Nadzienie:
1,2 kg kwaśnych jabłek np szara reneta
¾ szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki mielonego cynamonu Dr.Oetker
Beza;
5 białek
1,5 szklanki drobnego cukru
1 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Ciasto kruche:
Mąkę wsypać na stolnicę, wymieszać z cukrem, proszkiem do
pieczenia oraz śmietaną i żółtkami, dodać pokrojone na kawałki masło, lub
margarynę zagnieść szybko jednolite
kruche ciasto. ¾ ciasta wylepić dno wyłożonej pergaminem blaszki, ponakłuwać
widelcem i włożyć do lodówki.
Resztę ciasta zwinąć
w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na czas robienia nadzienia.
Nadzienie:
Jabłka oskrobać pokroić na kawałki, skropić sokiem z
cytryny, przełożyć do garnka, zasypać cukrem i uprażyć . Pod koniec zagęścić
mus łyżką mąki ziemniaczanej rozrobionej w 2 łyżkach zimnej wody.
Masę zestawić z ognia, wystudzić.
Beza:
Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli, gdy białka
będą sztywne, cały czas ubijając wsypywać partiami cukier , aż do skończenia,
masa ma być gęsta lśniąca i bez wyczuwalnych grudek cukru.
Piekarnik nagrzać do temp 180* c na grzaniu góra dół.
Zimną masę jabłeczną rozłożyć na kruchym cieście posypanym
cynamonem, wyrównać, wyłożyć bezę, resztę
zmrożonego ciasta zetrzeć na wierzch na tarce jarzynowej o grubych oczkach,
piec w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut. Studzić przy uchylonych
drzwiczkach.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Ale nie koniecznie.
Słodkich wypieków!
Świetny przepis na pyszny deser! Fajne zdjęcia! Gratulacje :)
OdpowiedzUsuń