Dziś propozycja na prosty i szybki obiad. Takie kotlety są ciekawą alternatywą zwykłych kotletów w panierce, bardzo smaczne i soczyste z dodatkiem majonezu i warzyw. Do doprawienia używamy tylko soli i pieprzu, nic więcej nie potrzeba. Przygotowuje się je szybko i rewelacyjnie smakują szczególnie podane z pieczonymi ziemniaczkami i sosem tzatziki. Proste przepisy zawsze się sprawdzają :)
Składniki na 4-5 kotletów
1 filet z kurczaka
½ cebuli
½ czerwonej papryki
Kawałek pora
2 ząbki czosnku
½ szklanki startego ostrego żółtego sera
1 pełna łyżka majonezu delikatnego Kętrzyński
1 duże jajko
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Natka pietruszki do posypania
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Filet kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, wkładamy do miski.
Cebulę i paprykę oraz por kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez prask , dodajemy do mięsa , mieszamy z startym serem, wbijamy jajko, dodajemy majonez oraz mąkę ziemniaczaną, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, całość dobrze mieszamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki aby smaki się połączyły.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, nabieramy masę mięsną łyżką i nakładamy na patelnię formując zgrabne okrągłe kotleciki, smażymy na wolnym ogniu kilka minut z każdej strony.
Podajemy gorące posypane natką pietruszki.
Smacznego!
Jestem pewna że pyszne, zapisuję. :)
OdpowiedzUsuń