STRONY

piątek, 6 listopada 2020

Siekane kotleciki drobiowo warzywne

 

Dziś propozycja na prosty i szybki obiad. Takie kotlety są ciekawą alternatywą zwykłych kotletów w panierce, bardzo smaczne i soczyste z dodatkiem majonezu i warzyw.  Do doprawienia używamy tylko soli i pieprzu, nic więcej nie potrzeba. Przygotowuje się je szybko i rewelacyjnie smakują szczególnie podane z pieczonymi ziemniaczkami i sosem tzatziki. Proste przepisy zawsze się sprawdzają :) 







Składniki na 4-5 kotletów

1 filet z kurczaka

½ cebuli

½ czerwonej papryki

Kawałek pora

2 ząbki czosnku

½  szklanki startego ostrego żółtego sera

1 pełna łyżka majonezu delikatnego Kętrzyński

1 duże jajko

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Sól morska do smaku

Świeżo mielony pieprz do smaku

Natka pietruszki do posypania

Olej do smażenia


Sposób przygotowania:

Filet  kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, wkładamy do miski.

Cebulę i paprykę oraz por kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez prask ,  dodajemy do mięsa , mieszamy z startym serem, wbijamy jajko, dodajemy majonez oraz mąkę ziemniaczaną, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, całość dobrze mieszamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki aby smaki się połączyły.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, nabieramy masę mięsną łyżką i nakładamy na patelnię formując zgrabne okrągłe kotleciki, smażymy na wolnym ogniu kilka minut z każdej strony.

Podajemy gorące posypane natką pietruszki.


Smacznego!

1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !