Przepis który warto mieć w swoich zbiorach. Czasem a nawet bardzo często, mamy w kuchni banany których nie zdążyliśmy zjeść, zrobiły się miękkie i ciut przejrzałe, wtedy warto wykorzystać je do ciasta. Nie marnujemy jedzenia! To ciasto nie jest ani szczególnie pracochłonne ani zbyt drogie w składniki, ale ma piękny bananowy posmak, poradzi sobie z nim każda początkująca nawet osoba w pieczeniu. Jest pyszne, wilgotne i nie zapychające…takie idealne do popołudniowej herbaty ;)
Foremka keksowa 11/35 cm
Składniki:
3 duże jajka
25 dag miękkiego masła
25 dag drobnego cukru
30 dag mąki pszennej Młynomag
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody Dr.Oetker
2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
2 duże dojrzałe-miękkie banany
1 pełna łyżka ciemnego kakao
2 łyżki proszku budyniowego czekoladowego
Dodatkowo;
Czekoladowa polewa
3 łyżki płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Miękkie masło o temperaturze pokojowej włożyć do dużej miski, wsypać cukier i utrzeć mikserem na jasny puch. Wbijać stopniowo po jednym Jajku, cały czas ucierając. Banany obrać rozetrzeć widelcem na mus, dodać do masy łącznie ze śmietaną. Krótko zmiksować. Masa w tym momencie będzie wyglądała na zważoną ale tak ma być.
Mąkę pszenną wymieszać w osobnej misce z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia oraz sodą, wsypać do miski z masłem krótko na niskich obrotach miksera wymieszać. Wyłożyć ciasto do wyłożonej pergaminem formy, wyrównać piec 1 godzinę w temp 180*c na grzaniu góra- dół
Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimne ciasto udekorować polewą czekoladową, posypać prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Słodkich wypieków!
Super przepis, wart zapamiętania:)
OdpowiedzUsuń