STRONY

środa, 17 listopada 2021

Maślane kruche ciasteczka z perlistym cukrem

 Cudownie kruche dzięki krupczatce  i cudownie maślane ciasteczka, bardzo łatwe w przygotowaniu. Możemy im nadawać dowolne kształty i posypywać cukrem lub i nie. Uwielbiane szczególnie przez dzieci. Mają jedną wadę, błyskawicznie znikają z talerza… Bardzo polecam, jedne z lepszych jakie piekłam.

 




Składniki na dużą blachę ciastek:

2,5 szklanki mąki krupczatki Młynomag

½ szklanki mąki pszennej

25 dag masła

2 żółtka

2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

½ szklanki cukru pudru

15 g cukru ze skórką pomarańczową Dr.Oetker

 

Dodatkowo: cukier perlisty do posypania-niekoniecznie

 

Sposób przygotowania:

Na stolnicę wsypać krupczatkę i mąkę pszenną, cukier puder oraz cukier za skórką pomarańczową, wymieszać, dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło prosto z lodówki, śmietanę, żółtka i całość szybko zagnieść w jednolite kruche ciasto.

Owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. 

Po tym czasie porcjami rozwałkowywać na grubość około 0,5 cm na blacie podsypanym krupczatką-można użyć folii . Foremką do ciastek o dowolnym kształcie wykrawać ciasteczka. Nagrzać piekarnik do 195*c na grzaniu góra dół.

Ciasteczka układać w małym odstępie na blasze wyłożonej pergaminem, posypać na środku perlistym cukrem. Piec  około 10-12 minut do lekkiego zrumienienia.




 

Słodkich wypieków.

2 komentarze:

  1. Rozumiem, że ten talerzyk przygotowałaś dla mnie 😉uwielbiam domowe ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !