STRONY

środa, 29 grudnia 2021

Ciasto Kukułka

 Tortowe i mocno alkoholowe ciasto dla amatorów czekoladowych smaków. Ciasto wygląda na pracochłonne ale poza pieczeniem biszkoptów tak naprawdę robi się szybko. Kawałek takiego  nie przesłodzonego ciasta , skutecznie zaspokaja głód na słodkie, wprost nie można się od niego oderwać. Niech was nie przeraża ilość alkoholu, wcale go nie ma za dużo.  Idealne ciasto na sylwestrowe party. Ciasto można zrobić dwa dni wcześniej przed podaniem, gdyż do osiągnięcia właściwej stabilnej konsystencji wymaga dłuższego przechowywania w  lodówce.  Ciasto można wzbogacić warstwą konfitury wiśniowej lub wiśniami z syropu. Bardzo dobrze podkreślają smak ciasta.





 

Blaszka 25/35 –ciasto jest dość wysokie, może być większa.

Biszkopt ciemny:

6 jajek

¾ szklanki cukru

¾ szklanki mąki tortowej

2 pełne łyżki ciemnego kakao Dr.Oetker

1 łyżeczka proszku do pieczenia

50 ml oleju

 

Biszkopt jasny:

4 jajka

½ szklanki mąki pszennej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

½  szklanki cukru

 

Czekoladowo-alkoholowy poncz:

¾ szklanki wody

2/3 szklanki wódki 40%

3 łyżki kawy rozpuszczalnej

2 łyżki cukru

100 g mlecznej czekolady

100 g gorzkiej czekolady

 

Krem śmietanowy:

500 g śmietany kremówki

500 g serka mascarpone

5-6 łyżek cukru pudru

1 łyżeczka pasty waniliowej Dr.Oetker

 

Wierzch:

330 g śmietanki kremówki

1 łyżka cukru pudru

1 śmietan fix

 

Dodatkowo:

Kakao do oprószenia

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt ciemny:

Białka jaj oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, tak jak na bezę, miksować do uzyskania gęstej lśniącej masy, miksując dodać żółtka, wlać olej . Do masy delikatnie przesiać mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i całość wymieszać ręcznie, szpatułką lub rózgą od miksera. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o podanych wymiarach. Piec około 30 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku.

Ostygnięty biszkopt przekroić na dwa blaty.

Tak samo przygotować jasny biszkopt który należy piec 20 minut.

 

Poncz:

Do rondelka wlać wodę, wsypać cukier i rozpuszczalną kawę  i podgrzewać  na wolnym ogniu gdy cukier się rozpuści dodać połamane na kawałki czekolady, mieszać do momentu aż czekolada się rozpuści , proszę nie dopuszczać do zagotowania. Gdy masa będzie jednolita, bez grudek  zestawić  z palnika, przestudzić, wlać wódkę i wymieszać.

Krem śmietanowy:

Dobrze schłodzoną kremówkę i mascarpone  umieścic w misie miksera, wsypać cukier pudrem i miksować do momentu uzyskania gęstego kremu. Dodać pastę waniliową i wymieszać tylko do połączenia.

 

Wierzch:

Śmietankę  prosto z lodówki ubić z cukrem pudrem na sztywno, pod koniec wsypać śmietan fix, krótko zmiksować.

 

Złożenie ciasta:

 

Jeden blat ciemnego biszkoptu umieścić w blaszce w której piekliśmy ciasto, lekko, dosłownie trochę nasączyć  ponczem, wyłożyć połowę śmietanowego kremu, przykryć jasnym biszkoptem, widelcem porozrywać jasny biszkopt na kawałki dobrze nasączyć całym ponczem , robić to tak aby poncz wsiąkł w jasny biszkopt. Wyłożyć resztę kremu i przykryć ciemnym blatem biszkopta. Na wierzch wyłożyć ubitą śmietankę i oprószyć grubo kakao. Ciasto odstawić na minimum 24 godziny do lodówki.

Słodkich wypieków!

 

 

5 komentarzy:

  1. Że tak daleko mieszkam od Ciebie;) takie ciacho musi obłędnie smakować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto jest obłędne

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi miło, że smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nierozumiem czemu nazwa kukułka.Tutaj nawet żadnej masy o smaku kukułki niema

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !