STRONY

poniedziałek, 7 marca 2022

Sernik krakowski z kratką

 

Tradycyjny polski sernik. Dopracowany i wielokrotnie sprawdzony przepis. Dla fanów ciężkich prawdziwych serników. Doskonały i na święta i bez specjalnej okazji. Na spodzie z kruchego ciasta i z kratką oblaną lukrem. Wspomnienia z dzieciństwa i z domu rodzinnego. Na każde święta szczególnie te Wielkanocne to obowiązkowa pozycja. Ważne jest,  aby twaróg był najwyżej jakości, tłusty i z kostki, nie używajcie do niego proszę sera z wiaderka.

 Jest pyszny.




 

Składniki na blachę 25/35 cm

Ciasto kruche:

40 dag mąki pszennej

18 dag masła

½ szklanki drobnego cukru

1 pełna łyżka kwaśnej śmietany 18%

1 jajko

1 żółtko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

16 g cukru waniliowego

Szczypta soli

 

Masa serowa:

1 kg tłustego twarogu w kostce (używam z lokalnej mleczarni)

25 dag miękkiego masła

1.5 szklanki cukru pudru

8 żółtek

5 białek

1 budyń śmietankowy Dr.Oetker

50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej

50 g rodzynek

1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z pomarańczy Dr.Oetker

 

Lukier:

Szklanka cukru pudru

Sok z połowy cytryny

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche:

Mąkę wymieszać z cukrami oraz proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodać jajko i żółtko oraz łyżkę śmietany i pokrojone na kawałki zimne masło, szybko zagnieść w jednolite ciasto.  Połowę ciasta wylepić spód blaszki wyłożonej pergaminem o podanych wymiarach , ponakłuwać widelcem i włożyć blaszkę z ciastem  do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Resztę ciasta owinąć w folię spożywczą i również schłodzić w lodówce.

 

Masa serowa:

Twaróg zmielić w maszynce do mięsa przez drobne sitko. Dodać miękkie masło i utrzeć do jednolitej konsystencji razem z budyniem. Żółtka ubić z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Białka ubić osobno na sztywną pianę. Do utartej masy serowej dodać pianę z żółtek, zmiksować, na koniec dodać bakalie i delikatnie wmieszać pianę z białek. Gęstą masę serową wyłożyć na schłodzone ciasto kruche i wygładzić łyżką. Na wierzchu ciasta poukładać na ukos wałeczki z ciasta kruchego , tak aby powstała kratka. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika na grzaniu góra dół i piec około 55 minut aż sernik będzie złocisty.

Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach. Zimny polukrować cukrem pudrem utartym z gorącym sokiem cytrynowym.




Słodkich wypieków!

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !