Tradycyjny polski sernik. Dopracowany i wielokrotnie sprawdzony przepis. Dla fanów ciężkich prawdziwych serników. Doskonały i na święta i bez specjalnej okazji. Na spodzie z kruchego ciasta i z kratką oblaną lukrem. Wspomnienia z dzieciństwa i z domu rodzinnego. Na każde święta szczególnie te Wielkanocne to obowiązkowa pozycja. Ważne jest, aby twaróg był najwyżej jakości, tłusty i z kostki, nie używajcie do niego proszę sera z wiaderka.
Jest pyszny.
Składniki na blachę 25/35 cm
Ciasto kruche:
40 dag mąki pszennej
18 dag masła
½ szklanki drobnego cukru
1 pełna łyżka kwaśnej śmietany 18%
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
16 g cukru waniliowego
Szczypta soli
Masa serowa:
1 kg tłustego twarogu w kostce (używam z lokalnej mleczarni)
25 dag miękkiego masła
1.5 szklanki cukru pudru
8 żółtek
5 białek
1 budyń śmietankowy Dr.Oetker
50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
50 g rodzynek
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z pomarańczy Dr.Oetker
Lukier:
Szklanka cukru pudru
Sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche:
Mąkę wymieszać z cukrami oraz proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodać jajko i żółtko oraz łyżkę śmietany i pokrojone na kawałki zimne masło, szybko zagnieść w jednolite ciasto. Połowę ciasta wylepić spód blaszki wyłożonej pergaminem o podanych wymiarach , ponakłuwać widelcem i włożyć blaszkę z ciastem do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Resztę ciasta owinąć w folię spożywczą i również schłodzić w lodówce.
Masa serowa:
Twaróg zmielić w maszynce do mięsa przez drobne sitko. Dodać miękkie masło i utrzeć do jednolitej konsystencji razem z budyniem. Żółtka ubić z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Białka ubić osobno na sztywną pianę. Do utartej masy serowej dodać pianę z żółtek, zmiksować, na koniec dodać bakalie i delikatnie wmieszać pianę z białek. Gęstą masę serową wyłożyć na schłodzone ciasto kruche i wygładzić łyżką. Na wierzchu ciasta poukładać na ukos wałeczki z ciasta kruchego , tak aby powstała kratka. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika na grzaniu góra dół i piec około 55 minut aż sernik będzie złocisty.
Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach. Zimny polukrować cukrem pudrem utartym z gorącym sokiem cytrynowym.
Słodkich wypieków!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !