Kolorowe ciasto które zachwyca na talerzu nie tylko ładnym wyglądem ale również wyśmienicie smakuje, podobną wersję jadłam w cukierni i byłam zachwycona. Postanowiłam odwzorować w domu to ciasto i idealnie mi się udało. Jest podzielne dobrze się kroi i szybko znika. Jest nieprzesłodzone i nie zapychające. Jedno z lepszych i warte upieczenia choć nieco pracochłonne. Bardzo polecam!
Blaszka o wym 25/30 cm lub podobna
Ciasto kakaowe:
15 dag masła
2/3 szklanki cukru
4 jajka
szczypta soli
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki ciemnego kakao Dr.Oetker
10 łyżek mleka
Masa serowa:
½ kg tłustego twarogu
10 dag masła
½ szklanki cukru
3 jajka
2 łyżki budyniu śmietankowego
½ łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Dodatkowo:
50 g płatków migdałowych
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki pomarańczowe Dr.Oetker lub brzoskwiniowe
1 galaretka truskawkowa
Sposób przygotowania:
Ciasto kakaowe:
Mąkę pszenną wymieszać z kakao oraz proszkiem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Miękkie masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę . Cały czas miksując dodawać partiami po jednym żółtku. Stopniowo wlewać mleko i wsypywać mąkę. Masa będzie gęsta. Na sam koniec dodać do ciasta ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wyłożyć do blaszki wyścielonej pergaminem o podanych wymiarach. Wyrównać.
Masa serowa:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę, dodać żółtka, zmiksować, następnie dodać partiami zmielony trzykrotnie twaróg,wsypać proszek budyniowy wymieszany z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia, na sam koniec delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami.
Masę serową wyłożyć na kakaowe ciasto. Wyrównać.
Brzoskwinie osączyć dobrze z zalewy, pokroić w kostkę i posypać na wierzchu masy serowej, delikatnie wciskając w masę. Włożyć do nagrzanego do 175*c piekarnika i piec około 55 minut na grzaniu góra –dół. Pilnować aby się nie przypiekło.Upieczony sernik całkowicie wystudzić.
Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody a truskawkową w 1 i 1/3 szklanki. Zostawić do wystudzenia.
Płatki migdałowe uprażyć na złocisto na suchej patelni . Uważając i często mieszając aby się nie przypaliły i posypać wystudzony sernik, zalać tężejącą galaretką pomarańczową lub brzoskwiniową a truskawkową nałożyć łyżką tworząc nieregularne plamy.
Wstawić do lodówki lub w dobrze chłodne miejsce do stężenia.
Słodkich wypieków !
Super pomysł, muszę koniecznie kiedyś zrobić, uwielbiam sernik z brzoskiwiniami:)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda to ciasto :-)
OdpowiedzUsuńWitam czy brzoskwinie można zastąpić innymi owocami np. ananasem? Niestety nie lubię brzoskwiń 🤔
OdpowiedzUsuńAnanasem jak najbardziej 😘
UsuńCzy zamiast masła można dać margarynę Kasię?
OdpowiedzUsuńW ostateczności, tak można
UsuńNa jaką blachę jest ten przepis.
OdpowiedzUsuńProszę czytać przepis dokładnie.
UsuńPięknie wyglada napewno będę robic
OdpowiedzUsuńCzy można użyć sera w kostkach?
OdpowiedzUsuńTwaróg jak najbardziej, tylko proszę trzykrotnie zmielić.
UsuńWitam, ciasto apetycznie wygląda, dziękuję za dokładny przepis 😊, uwielbiam piec ciasta 👍😊
OdpowiedzUsuńA CZY MOŻE BYĆ SER Z WIADERKA?
OdpowiedzUsuńTylko dobrej jakości. Piątnica lub "Mój ulubiony"
UsuńSuper przepis👍😄
OdpowiedzUsuńPrzepis wypróbowany - ciasto bardzo smaczne 🙂
OdpowiedzUsuńCzy mogłabym upiec je w 180 stopniach ?
OdpowiedzUsuńTak, tylko skrócić o 5 min czas pieczenia
Usuń