STRONY

wtorek, 12 kwietnia 2022

Tortelloni z patelni ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

 

Włoskie świeże tortelloni zawsze mam w lodówce. Ratuje głodne brzuszki w wielu kryzysowych sytuacjach J Z tych pierożków można wyczarować na szybko bardzo pyszne dania. Cały smak na talerzu tkwi w prostocie. Najbardziej lubię te nadziane serem lub szynką prosciutto. Są pyszne.

 W tym wydaniu smakują wyśmienicie. W jedyne 20 minut przygotujecie pożywne danie pełne smaku.

Danie przygotowałam na solidnej patelni Diamond  którą testuję już od dłuższego czasu i sprawdza się znakomicie zarówno do smażenia jak i duszenia szczególnie bez tłuszczu. Jeśli szukacie porządnych patelni innego rodzaju, zachęcam do sprawdzenia całego sklepu https://www.patelnie-tytanowe.pl/






 

Składniki na 3 porcje/

25 dag świeżych pierożków tortelloni z szynką prosciutto

1 cebula

3 ząbki czosnku

35 dag świeżego szpinaku

10 suszonych pomidorów z olejowej zalewy

100 ml wytrawnego białego wina

100 ml słodkiej śmietanki 18%

100 g gorgonzoli lub innego pleśniowego sera

2 łyżki oliwy

Sól i pieprz do smaku

Płatki chili do posypania

 

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy, wlać wino, śmietankę, dodać  liście szpinaku oraz pokruszony ser gorgonzola, całość dusić około 3 minuty, do momentu aż wytworzy się sos. Wtedy dodać osączone z zalewy suszone pomidory pokrojone na cienkie paseczki. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Pierożki ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić  dodać do zawartości patelni, wymieszać.

 Rozłożyć na talerze oprószyć płatkami chili.

 Podawać od razu.



Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !