STRONY

niedziela, 22 maja 2022

Ciasto ucierane z rabarbarem i maślaną kruszonką

 

Proste, sezonowe ciasto z rabarbarem i maślaną kruszonką. Najlepsze zaraz po upieczeniu gdy ostygnie. Jest wilgotne, niezapychające i bardzo puszyste. Idealne na słodki poczęstunek. Blaszka takiego ciasta znika bardzo szybko. Gdy ktoś nie lubi rabarbaru  może zamienić rabarbar na truskawki, maliny czy borówkę. Takie ciasta są najlepsze.

Skusicie się ?








 

Blaszka o wym 25/30 cm

4 jajka

15 dag cukru

16 g cukru waniliowego

35 dag maki tortowej

17 dag miękkiego masła

100 ml mleka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Szczypta soli

35 dag świeżego pokrojonego rabarbaru

 

Kruszonka:

8 dag mąki tortowej

5 dag cukru

7 dag masła

1 łyżeczka   cukru waniliowego

 

Sposób  przygotowania:

Ciasto:

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę, cały czas ucierając wbijać po jednym jajku, zmniejszyć obroty miksera do minimum, wsypywać partiami mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlać mleko. Krótko zmiksować tylko do połączenia. Tak przygotowane ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej pergaminem, wyrównać , posypać pokrojonym rabarbarem.

Nagrzać piekarnik do 180*c na grzaniu góra dół.

Przygotować kruszonkę:

Mąkę pszenną wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym oraz pokrojonym zimnym masłem, rozetrzeć w palcach na mokrą kruszonkę i posypać równomiernie ciasto. Wstawić do nagrzanego  piekarnika i piec około 50 minut.



Słodkich wypieków!

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !