STRONY

czwartek, 12 maja 2022

Kakaowe muffinki z frużeliną wiśniową

 

Przepis na najlepsze i proste babeczki z dodatkiem kakao. Wychodzą wilgotne i puszyste, nie są przesłodzone chyba, że użyjemy mega słodkiej polewy, ich zrobienie zajmuje chwilę. Bardzo je lubię, czasem dodaję do nich kawałki gorzkiej czekolady a czasem właśnie odrobinę wiśni z frużeliny. Szczególnie uwielbiane przez dzieci. Idealne do zabrania na majowy piknik, wtedy nie oblewamy ich polewą. I tak są smaczne .  Koniecznie wypróbujcie.






 

Składniki na około 16 sztuk dużych muffinek:

6 jajek

15 dag masła

15 dag mąki pszennej-używam zawsze Młynomag

10 dag drobnego cukru

16 g cukru wanilinowego

2 łyżki ciemnego kakao Dr.Oetker

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 mały słoiczek gęstej frużeliny wiśniowej (w sezonie można też dodać świeże wiśnie bez pestek)


Dodatkowo:

Dowolna polewa np. czekoladowa ja użyłam słony karmel Dr.Oetker

 

Sposób przygotowania:

 

Całe jajka wbić do misy miksera, ubijać z cukrami na gęstą jasną i puszystą pianę. Masło rozpuścić do płynnej konsystencji np. w mikrofali, wystudzić. Mąkę wymieszać w miseczce z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Do ubitych jajek przesiać mąkę przez sito wlać masło i delikatnie wymieszać.

Papierowe papilotki umieścić w blaszce do muffinek, napełnić je ciastem do ¾ objętości, do każdej muffinki wyłożyć po płaskiej łyżeczce frużeliny.  Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 190*c piekarnika i piec przez 20 minut na grzaniu góra-dół. Upieczone babeczki udekorować polewą.




Papilotki ze zdjęcia pochodzą ze sklepu internetowego Dr.Oetker. Kupicie tam wszytko co potrzeba do pieczenia i dekorowania.

Słodkich wypieków!

 

 

 

3 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !