STRONY

poniedziałek, 10 października 2022

Chaczapuri z serem i jajkiem

 

Drożdżowe chlebki pełne serowego  ciągnącego się nadzienia  z jajkiem. Chrupiące i pomimo ubogiej ilości składników wręcz przepyszne! Najważniejszy element to ciasto drożdżowe, natomiast do nadzienia można użyć dowolnych ulubionych serów  w zasadzie wszystkie te które zalegają Wam w lodówce :) Jego przygotowanie jest bardzo łatwe i stosunkowo szybkie. Polecam.






 

Składniki na 4 duże porcje :

 

½ kg mąki pszennej

7 g suszonych drożdży

½ szklanki ciepłej wody

1 łyżka jogurtu naturalnego

1 czubata łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

1 łyżka oleju z awokado

 

 

 

Nadzienie:

15 dag pokruszonego sera z czosnkiem niedźwiedzim Bielec

15 dag  startego serawędzonego z czarnuszką 

4 małe jajka

Sól i pieprz do smaku

szczypiorek do posypania 

 

 Sposób przygotowania:

 

Mąkę przesiać do miski wymieszać z suchymi drożdżami, solą oraz cukrem, wlać ciepłą wodę, dodać jogurt i całość  zagnieść w jednolite gładkie ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od ręki, gdyby było zbyt twarde dodać trochę więcej wody, gdy za luźne dosypać łyżkę mąki. Na sam koniec dolać łyżkę oliwy i ponownie wymieszać. Miskę przykryć ściereczką, odnieść w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto zagnieść na stolnicy podzielić na 4 równe porcje, rozwałkować okrągłe placki, boki z dwóch stron zagiąć do środka a końcówki zlepić formując zgrabne łódeczki. Delikatnie przenieść na blachy od piekarnika wyłożone pergaminem.

 

Do środka nałożyć serowe nadzienie, na środku wbić jajko delikatnie oprószyć solą-uważać bo sery są słone! I pieprzem. Całość zapiekać w nagrzanym do 220*c piekarniku przez 15 minut, tak aby żółtko pozostało płynne a białko ścięte i ser rozpuszczony. 

 

Podawać gorące od razu po wyjęciu z pieca, posypane posiekanym szczypiorkiem.

3 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !