STRONY

wtorek, 7 lutego 2023

Marmurkowa babka z białek

 

Prosty sposób na wykorzystanie białek. Zawsze wychodzi i jest mega łatwa do przygotowania. Puszysta i delikatnie wilgotna. Idealny wypiek na słodki podwieczorek do filiżanki ulubionej herbaty.





Keksówka o wym ok 30 cm

Składniki:

6 białek

13 dag drobnego cukru

10 dag masła

15 dag mąki pszennej tortowej + dodatkowo 1,5 łyżki

1,5 łyżki ciemnego kakao Dr.Oetker

1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia Dr.Oetker

Szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Białka jaj przełożyć do miski doda szczyptę soli ubić mikserem do uzyskania gęstej sztywnej piany, cały czas miksując na wysokich obrotach wsypywać stopniowo cukier aż do skończenia.

Masło rozpuścić do płynnej konsystencji, wystudzić , wlać do ubitych białek i delikatnie wymieszać.

Mąkę tortową wymieszać z proszkiem do pieczenia , przesiać przez sito do masy z białek, delikatnie ale dokładnie wymieszać najlepiej rózgą od miksera. Ciasto podzielić na dwie w miarę równe części do jednej dodać 1,5 łyżki mąki do drugiej kakao i ponownie osobno wymieszać. Wlewać partiami na przemian raz ciemne raz jasne ciasto do wyłożonej pergaminem keksówki. Piec około 35 minut w temp 180*c na grzaniu góra dół.

Gotowy i wystudzony wypiek oblać dowolną polewą lub polukrować.



Słodkich wypieków!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !