STRONY

czwartek, 8 czerwca 2023

Puszyste ciasto z truskawkami

 

Ciasto mięciutkie, wilgotne z sezonowymi owocami-truskawkami, proste a rozpływające się ustach, smakuje pysznie, wypiek mało skomplikowany więc każdy sobie z nim poradzi , polecam tym osobom które rzadko pieką ciasta lub tylko od święta. Będzie doskonałym uzupełnieniem każdego letniego przyjęcia.







 

Blaszka o wym 25/30 cm lub podobna

Składniki:

5 małych jajek

1 szklanka drobnego cukru

16 g cukru waniliowego

3 pełne szklanki mąki pszennej używam zawsze Młynomag

1 szklanka mleka

1 szklanka oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ kg świeżych truskawek

 

Dodatkowo:

Cukier puder do oprószenia

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki do upieczenia ciasta muszą mieć jednakową temperaturę pokojową-to gwarancja udanego wypieku, więc mleko i jajka  wyciągamy z lodówki na długo przed pieczeniem.

 

Do dużej miski wbić całe jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy zmiksować na wysokich obrotach miksera na jasną i gęstą puszystą masę, trwa to około 10 minut , następnie wyłączyć mikser i wlać mleko oraz olej, delikatnie zmiksować, wsypać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszać ręcznie, rózgą od miksera, ciasto powinno być puszyste. Wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o podanych wymiarach. Na wierzchu ułożyĆ odszypułkowane i pokrojone ma mniejsze kawałki świeże truskawki. Włożyć ciasto do nagrzanego do 170*c piekarnika na grzaniu góra dół i piec około 45 minut lub ciut dłużej. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.

 

Zimne oprószyć cukrem pudrem.

Słodkich wypieków!

8 komentarzy:

  1. Wspaniały!👌
    Co ważne wilgotny,
    jak na dużą blachę wyrośnięty.
    Dodałam 3/4 szklanki cukru , tylko dlatego, że wolę mniej słodszy.
    Wyszedł piękny mimo iż jajka z cukrem z konieczności były ubijane blenderem,mikseŕ odmówił...😁
    Serdecznie polecam 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam 😁

      Usuń
    2. Idealny z mąką krupczatka

      Usuń
  2. Zrobiłam z połowy składników bo mam małą foremkę, moje nie było puszyste 🤔 a takie bardziej zbite a truskawki puściły sok za bardzo, koleżanka też zrobiła i miała tak samo 😞

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli wychodzi zakalec to wina składników o nie takiej samej temperaturze lub za długo mieszane ciasto.
      Trzeba zrobić jeszcze raz i się nie zniechęcać. Mnie zawsze wychodzi puszyste i rozpływające się w ustach.

      Pozdrawiam 🙃

      Usuń
  3. Przepis na jaka blaszke. Wymiary

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny wilgotny puszysty
    Dziękuję za przepis😘

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !