Harmonijny dobór konsystencji i smaków sprawia, że tej zupie nie sposób się oprzeć. Gotuje ją się łatwo jest pyszna, gęsta i rozgrzewająca, taka idealna na wrześniowy obiad. Do zupy można dać gęstą i dobrej jakości passatę ale ja proponuję domowy przecier ze świeżych pachnących słońcem pomidorów.
Składniki na 5 porcji/
100 g czerwonej soczewicy
1 duża marchewka
3 ziemniaki
½ pora
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki klarowanego masła
1 litr bulionu lub rosołu
2 szklanki przecieru pomidorowego ewentualnie 1 puszka pomidorów bez skórki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka cukru
Świeża natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
Obraną cebulę i czosnek i por pokroić drobno, w garnku rozgrzać klarowane masło, wrzucić te składniki, wymieszać i zeszklić przez 3 minuty, dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz marchewkę , przesmażyć chwilę, wsypać suchą soczewicę , całość zalać gorącym rosołem lub bulionem, obojętnie co macie, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut, po tym czasie dodać przecier pomidorowy wymieszany z cukrem, zioła, kurkumę oraz słodką paprykę, doprawić ewentualnie solą i pieprzem, całość gotować do momentu aż warzywa będą miękkie i zupa zgęstnieje.
Rozlać na talerze, posypać natką pietruszki. Podawać.
Dobrej jakości produkty do przygotowania tej pysznej jesiennej zupy kupicie w sklepie internetowym Kuchnie Świata. Polecam.