STRONY

piątek, 29 września 2023

Rozgrzewająca zupa z soczewicy

 

Harmonijny dobór konsystencji i smaków sprawia, że tej zupie nie sposób się oprzeć. Gotuje ją się łatwo jest pyszna, gęsta i rozgrzewająca, taka idealna na wrześniowy obiad. Do zupy można dać  gęstą i dobrej jakości passatę ale ja proponuję domowy przecier ze świeżych pachnących słońcem pomidorów.






 

Składniki na 5 porcji/

100 g czerwonej soczewicy

1 duża marchewka

 3 ziemniaki

½ pora

1 cebula

4 ząbki czosnku

2 łyżki klarowanego masła

1 litr bulionu lub rosołu

2 szklanki przecieru pomidorowego ewentualnie 1 puszka pomidorów bez skórki

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka ziół prowansalskich 

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka cukru

Sól selerowa do smaku

Świeża natka pietruszki do posypania

 

Sposób przygotowania:

 

Obraną cebulę i czosnek i por pokroić drobno, w garnku rozgrzać klarowane masło, wrzucić te składniki, wymieszać i zeszklić przez 3 minuty, dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz marchewkę , przesmażyć chwilę, wsypać suchą soczewicę , całość zalać gorącym rosołem lub bulionem, obojętnie co macie, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut, po tym czasie dodać przecier pomidorowy wymieszany z cukrem, zioła, kurkumę oraz słodką paprykę, doprawić ewentualnie solą i pieprzem, całość gotować do momentu aż warzywa będą miękkie i zupa zgęstnieje.

Rozlać na talerze, posypać natką pietruszki. Podawać.

Dobrej jakości produkty do przygotowania tej pysznej jesiennej zupy kupicie w sklepie internetowym Kuchnie Świata. Polecam.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !