- Jabłkowa rapsodia -zamyka w sobie soczyste owoce jabłka które kuszą smakiem i zapachem,dodatek pianki z jogurtu naturalnego oraz biszkopcików tworzy wykwintną całość, skuszą się na nią również osoby będące na diecie-palce lizać!
-
Składniki
100 g podłużnych biszkoptów
Mus jabłkowy:
3 jabłka winne
10 plasterków suszonych jabłek
1/2 szklanki wody
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżka żelatyny
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki przyprawy do jabłecznika
Masa jogurtowa:
500 g jogurtu naturalnego gęstego
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru pudru
1,5 łyżki żelatyny
4 łyżki wody
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania
- Formę o wymiarach 27/15 cm wyłożyć folią spożywczą.
- Mus jabłkowy: Jabłka oskrobać pokroić w kostkę,przełożyć do rondla,skropić sokiem wyciśniętym z połówki cytryny aby nie ściemniały,suszone jabłka pokruszyć albo drobno posiekać,wsypać do rondla,całość podlać wodą wsypać cukier i przyprawę do jabłecznika całość dusić około 6 minut na wolnym ogniu.
- Zestawić z kuchenki do gorącej masy wsypać żelatynę i mieszać aż się całkowicie rozpuści.Przestudzoną lekko wylać na dno wyłożonej folią formy,ułożyć na wierzchu biszkopty.
- Masa jogurtowa: Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody aby napęczniała.Mleko zagotować wsypać cukier puder dodać żelatynę i mieszać do momentu rozpuszczenia.
- Jogurt zmiksować z sokiem z cytryny,wlać chłodne mleko i miksować do połączenia,gdy masa zacznie lekko tężeć wylać delikatnie połowę masy na biszkopty,ułożyć drugą partię biszkoptów i wylać resztę masy.
- Chłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Podawać udekorowany deser melisą i suszonymi plasterkami jabłek.
Jabłka - moje smaki! Tak pysznie wygląda, że aż ślinianki mi się pobudziły :D
OdpowiedzUsuńDziękuję..:))))
OdpowiedzUsuńZrobiłam jest przepyszne i na pewno będzie często na moim stole 😊 Mój mąż uwielbia galaretkę i szarlotkę A to jest po prostu dwa w jednym😍😘
OdpowiedzUsuńDZiękuję za przetestowanie :)
Usuń