STRONY

środa, 17 września 2014

Jabłkowa rapsodia

  • Jabłkowa rapsodia -zamyka w sobie soczyste owoce jabłka które kuszą smakiem i zapachem,dodatek pianki z jogurtu naturalnego oraz biszkopcików tworzy wykwintną całość, skuszą się na nią również osoby będące na diecie-palce lizać!

  • Składniki

    100 g podłużnych biszkoptów

    Mus jabłkowy:
    3 jabłka winne
    10 plasterków suszonych jabłek
    1/2 szklanki wody
    4 łyżki brązowego cukru
    1 łyżka żelatyny
    sok z 1/2 cytryny
    1/2 łyżeczki przyprawy do jabłecznika

    Masa jogurtowa:
    500 g jogurtu naturalnego gęstego
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru pudru
    1,5 łyżki żelatyny
    4 łyżki wody
    sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • Sposób przygotowania

    Formę o wymiarach 27/15 cm wyłożyć folią spożywczą.

    Mus jabłkowy: Jabłka oskrobać pokroić w kostkę,przełożyć do rondla,skropić sokiem wyciśniętym z połówki cytryny aby nie ściemniały,suszone jabłka pokruszyć albo drobno posiekać,wsypać do rondla,całość podlać wodą wsypać cukier i przyprawę do jabłecznika całość dusić około 6 minut na wolnym ogniu.

    Zestawić z kuchenki do gorącej masy wsypać żelatynę i mieszać aż się całkowicie rozpuści.Przestudzoną lekko wylać na dno wyłożonej folią formy,ułożyć na wierzchu biszkopty.

    Masa jogurtowa: Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody aby napęczniała.Mleko zagotować wsypać cukier puder dodać żelatynę i mieszać do momentu rozpuszczenia.

    Jogurt zmiksować z sokiem z cytryny,wlać chłodne mleko i miksować do połączenia,gdy masa zacznie lekko tężeć wylać delikatnie połowę masy na biszkopty,ułożyć drugą partię biszkoptów i wylać resztę masy.

    Chłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Podawać udekorowany deser melisą i suszonymi plasterkami jabłek.

4 komentarze:

  1. Jabłka - moje smaki! Tak pysznie wygląda, że aż ślinianki mi się pobudziły :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam jest przepyszne i na pewno będzie często na moim stole 😊 Mój mąż uwielbia galaretkę i szarlotkę A to jest po prostu dwa w jednym😍😘

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !