STRONY

czwartek, 18 września 2014

Ziołowe bułeczki z serem feta

  • Pyszne pachnące ziołami bułeczki z dodatkiem słonego sera fety,polecam z kubkiem herbaty,,najlepiej smakują świeżutkie jeszcze lekko ciepłe:)

Składniki

2,5 szklanki mąki pszennej
20 g drożdży świeżych
1 jajko
3/4 szklanki wody
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki suszonego koperku
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1 łyżka oliwy z oliwek
100 g sera typu feta
1 roztrzepane jajko

Sposób przygotowania

Drożdże pokruszyć do miseczki wsypać cukier i utrzeć,rozmieszać z ciepłą wodą. W osobnym naczyniu przesiać mąkę wbić jajko,osolić -szczyptę aby nie przedobrzyć bo ser sam w sobie jest słony.Wlać rozczyn i zagnieść ciasto,pod koniec dodać oliwę ponownie zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Ser feta pokroić na małe kawałki oprószyć połową koperku i rozmarynu. Wyrośnięte ciasto nabierać ręką formując kulki w środek włożyć po kawałeczku sera zlepić.Odstawić do wyrośnięcia.

Układać bułeczki na wyłożonej pergaminem blasze posmarować wierzch jajkiem posypać resztą koperku i rozmarynu piec 20 minut w temp 180*c.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !