STRONY

czwartek, 18 września 2014

Razowy chlebek

  • Jak smakowite jest domowe pieczywo nie trzeba nikogo przekonywać...:)


Składniki

60 dag mąki pszennej typ 650
50 dag mąki żytniej razowej
6 dag drożdży świeżych
1,5 łyżeczki soli
1 /2 szklanki otrąb pszennych
1 torebka przyprawy do chleba z suszonymi pomidorami
1 łyżeczka cukru
1 litr wody
100 ml czynnego zakwasu chlebowego

Sposób przygotowania


Do rondelka wlewamy szklankę ciepłej wody wsypujemy łyżeczkę cukru, wkruszamy drożdże i dodajemy do zaczynu łyżkę czubatą mąki razowej. Zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąki pszenną i razową dodajemy otręby i sól oraz wlewamy resztę wody i kwas,wsypujemy przyprawę ,na koniec dodajemy zaczyn z drożdży i wyrabiamy ręką .


Tak wyrobione ciasto na chleb przekładamy do foremek natłuszczonych lub wyłożonych pergaminem ja miałam dwie o wym 27/15,i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 godz aby ciasto urosło.



Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego do 190* piekarnika i pieczemy około 1 godziny.Po wyjęciu gorące smarujemy łyżeczką masła skórkę aby była chrupiąca i miała ładny błyszczący kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !