STRONY

piątek, 31 października 2014

Carbonara z penne

  • Dziś w poście wspaniała włoska potrwa na obiad szybko smacznie i sycąco.....
  • Dla tych którzy lubią makarony a przygotowanie nie zabiera dużo czasu.

Składniki

* 50 g wędzonego boczku
* 200 ml śmietany 18%
* 2 żółtka
* 1/2 sztuki cebuli
* 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu białego
* szczypta soli do smaku
* 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
* 100 g startego parmezanu ewentualnie goudy
* 1 łyżka masła
* 300 g makaronu penne


Sposób przygotowania

Boczek i obraną cebulkę drobno kroimy w kostkę wkładamy wszystko na patelnię dodając łyżkę masła i przesmażamy na złocisty kolor.

Przełożyć do rondelka. 

Żółtka dobrze roztrzepać ze śmietaną dodając suszoną natkę pietruszki,wlać do boczku i dusić na wolnym ogniu energicznie mieszając aż sos zacznie gęstnieć .

Mieszać cały czas aby nie powstały grudki! 
Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

 Makaron ugotować w między czasie tak jak w przepisie na opakowaniu,wyłożyć na talerze polać sosem i posypać startym parmezanem.

                                                               Życzę smacznego -:)




    zBLOGowani.pl

2 komentarze:

  1. Bardzo proste i smaczne!-polecam- jadłam już i mi smakowało -niestety rodzina nie specjalnie ..ale zrobiłam kiedyś zamianę i zamiast śmietany własny przecier i było ok. tylko to już zupełnie co innego wyszło ..

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie a pewnie smakuje jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !