STRONY

wtorek, 28 października 2014

Ouiche z cheddarem, boczkiem i serkiem India

  • Dziś nieźle namieszałam....:)
  • Quiche z kremowym serkiem Apetina o smaku India -delikatnym pachnącym czarnuszką, boczkiem  smażonym z cebulą i cheddarem to wspaniałe danie na niecodzienny obiad,bogactwo skomponowanych smaków i aromatów obok którego nie sposób przejść obojętnie,smakuje obłędnie! Na pewno to danie powtórzę jest syte i po prostu pyszne.W sam raz na jesienno-zimowy obiad.

    
  
  

Składniki

Na formę do tarty o śr, 28 cm

Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
2 jajka
1 łyżka zimnej wody
15 dag masła
szczypta soli

Nadzienie:
15 dag sera cheddar
125 g serka kremowego  u mnie Apetina -India
5 średnich cebul
1/2 zielonej papryki
kawałek pora
15 dag boczku łuskanego
2 jajka
1 żółtko
2 łyżki oliwy
200 ml śmietany 18%
1 łyżka musztardy delikatesowej
4 ząbki czosnku
pęczek szczypiorku cienkiego
8 pomidorków cherry
sól do smaku
przyprawa pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim
pieprz czarny do smaku

Sposób przygotowania

CIASTO: Wszystkie składniki połączyć ze sobą,zagnieść kruche ciasto,owinąć w folię włożyć na 30 minut do lodówki.

NADZIENIE: Ser cheddar zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać pokroić w kostkę razem z porem.

Boczek pokroić w cienkie paseczki, wrzucić na suchą patelnię i smażyć do lekkiego zrumienienia,podlać 2 łyżkami oliwy wrzucić cebulę i por smażyć aż całość się ładnie zeszkli.Posolić do smaku.Zestawić z ognia.

Kremowy serek Apetina-India wymieszać ze śmietaną,musztardą jajkami, posiekanym szczypiorkiem oraz startym cheddarem, czosnek przecisnąć przez praskę dodać do masy,doprawić do smaku przyprawą z pomidorami czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim oraz solą i pieprzem,wymieszać.

Schłodzone ciasto rozwałkować wyłożyć formę natłuszczoną wcześniej lekko.
Uformować wysoką krawędź,dno poprzekłuwać widelcem,rozłożyć masę z cebulą i boczkiem,wylać na wierzch masę serową,
posypać pokrojoną w kostkę paprykę, powciskać pomidorki cherry. 

Całość wsadzić do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w temp 180*c aż wierzch się lekko zrumieni. Podawać po wyjęciu z pieca gorącą.

Ps. Danie to przygotowałam specjalnie na konkurs na Durszlaku-Dania z kremowymi serkami Apetina

Mam nadzieję że Wam się spodoba, trzymajcie kciuki!

Dania z serkami kremowymi

5 komentarzy:

  1. Pomysłowo i smakowicie :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda, bardzo smakowicie i prezentuje się cudnie ,bardzo efektowne Ouiche z cheddarem, boczkiem i serkiem India
    i bez wątpienia pyszne ....
    Pozdrawiam )

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm wygląda bardzo apetycznie ;) pychotka

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !