STRONY

niedziela, 12 października 2014

Cebulowe roladki naleśnikowe

  • Wystarczy urozmaicić podstawowe składniki ciasta lub przygotować niecodzienny farsz aby zwykłe naleśniki stały się prawdziwą ucztą,polecam na lekki obiad te cebulowe roladki, dla tych którym znudziły się zwyczajne naleśniki......


  • Składniki

    Ciasto:
    300 g mąki pszennej
    2 szklanki mleka
    2 jajka
    1 łyżka cebulowej zupy francuskiej w proszku
    szczypta soli
    olej do smażenia
    Nadzienie:
    200 g pieczarek
    2 łyżki masła
    200 g szynki gotowanej
    pęczek natki pietruszki
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki śmietany 18%
    300 g sera chudego białego
    sól morska do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Sposób przygotowania

Ciasto:
 Wszystkie składniki ciasta zmiksować mikserem,odstawić ciasto na pół godziny aby odpoczęło,tłuszcz rozgrzać na dużej patelni. 
Wlewać za każdym razem sporą porcję ciasta na dość gruby naleśnik.smażyć z obu stron na rumiano.Przełożyć na talerz.
Z tej porcji ciasta wychodzi 4 grube naleśniki



Nadzienie: 
Pieczarki umyć pokroić drobno w kosteczkę .
Masło roztopić na patelni włożyć pokrojone pieczarki i dusić 7-8 minut. 
Szynkę kroimy w kostkę ,czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę ,natkę pietruszki drobno posiekać .

 Do miski przełożyć ser rozgnieść widelcem wlać śmietanę , dodać uduszone i przestudzone pieczarki oraz resztę składników, doprawić do smaku solą i pieprzem wg uznania


Przełożenie:

 Na 3/4 powierzchni każdego naleśnika rozłożyć farsz zwinąć jak roladę .

Odłożyć na godzinę aby rulon ładnie się uformował.
Przed samym podaniem pokroić na 1-1,5 cm plastry i udekorować wg uznania. 

To danie to wspaniała przekąska lub nawet fajny bezmięsny obiadek.


Naleśniki na 100 sposobówNaleśniki na 100 sposobów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !