STRONY

niedziela, 12 października 2014

Meksykańska tortilla

  • Pyszne chrupiące naleśniki i ostre bogate w warzywa nadzienie czegóż chcieć więcej? Szybko, smacznie i fit...
  • Myślę że skusi osoby będące na diecie i nie jedzące mięsa...:)


  • Składniki

    opakowanie mieszanki MEKSYKAŃSKIEJ np z Hortexu
    1 cukinia młoda
    1 cebula
    2 łyżki masła
    sól morska do smaku
    papryka ostra do smaku
    pieprz kolorowy z młynka do smaku
    Ketchup paprykowy-(u mnie domowej roboty) lub inny ostry
    100 g sera żółtego

    Naleśniki:
    1 szklanka mleka
    2 jajka
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    3/4 szklanki wody gazowanej
    szczypta soli
    1 łyżka oliwy

    folia aluminiowa do zawinięcia
  • Sposób przygotowania

  • Naleśnikowe ciasto: 
  • Jajka ubić na pianę z solą połączyć z mlekiem,mąką dokładnie zmiksować do gęstego ciasta wlać wodę gazowaną ,dokładnie zmiksować i odstawić ciasto na 20 minut. 
  • Patelnię ceramiczną rozgrzać wlewać ciasto i smażyć naleśniki-ja smażyłam bez użycia tłuszczu-na patelni ceramicznej nie ma takiej potrzeby.

  • Warzywny farsz:
  • W rondelku rozpuścić masło dodać posiekaną cebulę oraz mrożoną mieszankę meksykańską dusić pod przykryciem 7 minut od czasu do czasu mieszając. 
  • Następnie dodać pokrojoną w cienkie paski cukinię doprawić do smaku solą pieprzem i ostrą papryką dusić jeszcze 3-4 minuty aż cukinia lekko zmięknie.


  • Każdy naleśnik posmarować z jednej strony ostrym ketchupem paprykowym,rozłożyć warzywne nadzienie złożyć lub zrolować,
  • końce owinąć w folię aluminiową posypać po wierzchu startym serem żółtym i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180*c około 5 minut aż ser się lekko stopi.
  • Podawać od razu po przyrządzeniu udekorować prze podaniem listkami natki pietruszki .
  • Naleśniki na 100 sposobówNaleśniki na 100 sposobów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !