STRONY

niedziela, 26 października 2014

Sernik śmietankowo -orzechowy

  • Jeden z lepszych serników na aromatycznym orzechowym spodzie z delikatną wprost śmietankową masą,  z chrupiącą bezą ,ten duet idealnie się ze sobą skomponował.
  • Pycha!


  • Składniki

    Ciasto:
    200 g mąki tortowej
    50 g mielonych orzechów włoskich
    130 g masła lub margaryny
    100 g cukru
    4 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    1 kg mielonego twarogu półtłustego
    ¾ szklanki cukru
    16 g cukru waniliowego
    6 jaj
    80 g masła
    100 g białej czekolady
    1 budyń śmietankowy
    150 ml mleka 3,2%

    Orzechowa beza:
    4 białka
    ¾ szklanki cukru drobnego
    80 g mielonych orzechów włoskich

  • Sposób przygotowania

    1.
    CIASTO; Mąkę tortową mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i orzechami dodajemy pokrojone zimne masło oraz żółtka, zagniatamy szybko kruche ciasto. Wylepiamy – samo dno wyłożoną pergaminem blaszkę o wym 24/39 cm .
    2.
    MASA;Mielony twaróg miksujemy z jajkami cukrem, cukrem waniliowym oraz budyniem i mlekiem, czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodajemy do masy serowej, miksujemy całość krótko aby nie napowietrzać specjalnie masy. Wylać na kruchy spód. Włożyć do piekarnika piec 55 minut w temp 175*c.
    3.
    BEZA; Białka ubijamy na sztywno nie przerywając ucierania dodać cukier miksować do utrzymania gładkiej lśniącej masy ,wsypać zmielone orzechy, wymieszać. Na 15 minut przed końcem pieczenia wyłożyć bezę na podpieczony sernik rozsmarować delikatnie wsunąć ponownie ciasto do piekarnika aż beza będzie złocisto brązowa. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach.

                                                                                       Życzę smacznego :-)

13 komentarzy:

  1. słodkie niedzielne grzeszki ;) wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och jak się cieszę , że trafiłam tu dziś do ciebie: uwielbiam serniki i chyba właśnie taką wersję upiekę na święta:) Bo jak z orzechami to musi być boski w smaku...

    OdpowiedzUsuń
  3. Mariola polecam jest delikatny i mocno orzechowy w smaku..;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszne ciacho. Z chęcią bym spróbowała jak smakuje. Pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam wszystkie wypieki u Ciebie są rewelacyjne!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dopiero się połapałam że stronka waniliai..jest Twoja..bardzo fajny ten sernik -beza orzechowa..spod orzechowy mniam.jak zrobię podzielę się opinią -i czytam ze nie wiaderko tylko ser -

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !