STRONY

wtorek, 14 października 2014

Sernik z jabłkami karmelizowanymi w pomarańczach

  • Dziś w poście na słodko...
  • Sernik...moje ulubione ciasto...uwielbiam piec serniki,  za każdym razem można zrobić go inaczej, tym razem pobawiłam się smakami winnych jabłek i soczystych pomarańczy, w takiej formie teraz smakują najlepiej!



  • Składniki

    Blaszka o wym 24/28 cm

    Ciasto:
    1 czubata szklanka mąki pszennej
    10 dag masła lub margaryny
    1 jajko
    1 łyżka śmietany 18%
    3 łyżki cukru do wypieków
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka ciemnego kakao
    1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika


    Masa:
    1 kg twarogu
    6 jaj
    1 szklanka cukru
    olejek pomarańczowy do ciasta
    1 budyń śmietankowy
    150 ml mleka 3,2%
    3 łyżki śmietany 18%
    2 łyżki kaszy manny

    Jabłka karmelizowane:
    3 duże jabłka winne
    1/2 szklanki syropu pomarańczowego
    30 g płatków migdałowych
  • Sposób przygotowania

  • Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche,formujemy kulę owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki.
  • Schłodzonym ciastem,wylepiamy wyłożoną pergaminem blaszkę.

  • Masa: Zmielony twaróg miksujemy z jajkami oraz cukrem dodajemy budyń rozpuszczony w mleku,śmietanę,kasze mannę oraz olejek,mieszamy krótko mikserem,tak aby składniki się połączyły.
  • Na ciasto wylać masę serową, wygładzić łyżką.

Karmelizowane jabłka: Jabłka oskrobać wydrążyć z nasion pokroić na grube plastry.w rondelku zagotować syrop pomarańczowy wrzucić jabłka i szybko obsmażyć delikatnie mieszając.



Odstawić chwilę przestudzić osączyć i wyłożyć na wierzchu sernika,posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 55 minut. Studzić ciasto przy otwartych drzwiczkach.



8 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !