STRONY

piątek, 28 listopada 2014

Ogniste kieszonki drobiowe


  • W zimowe dni warto poprawić sobie humor jedzeniem,dobrze doprawiony chudy kurczak ze szczyptą pikanterii jest pyszny i rozgrzewający. Mało pracy a efekt jest znakomity!
  • Jeśli lubicie pikantne smaki ten przepis jest dla Was :-)







Potrawa powstała przy użyciu wspaniałych przypraw firmy BELLA BIS które otrzymałam jakis czas temu w ramach współpracy,jeśli macie ochotę zapoznać się z  większym asortymentem internetowego sklepu zapraszam gorąco KILK 

Składniki

3 pojedyncze filety z kurczaka
100 g suszonych pomidorów w zalewie
80 g sera żółtego
3 ząbki czosnku
sól morska do smaku
przyprawa gajowego BELLA BIS do smaku
płatki chili BELLA BIS
2 łyżki oliwy do posmarowania naczynia


Sposób przygotowania

Filet z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym,naciąć wzdłuż tak aby utworzyć kieszeń, uważać aby nie rozerwać mięsa.

 Pomidory osączyć z zalewy, pokroić w kostkę, czosnek obrać przecisnąć przez praskę,ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, wszystkie składniki wymieszać w miseczce.

Nadziać w kieszonki,docisnąć dobrze mięso albo spiąć wykałaczkami,na wierzchu posmarować ręką mięso oliwą z pomidorów oprószyć solą przyprawą gajowego, posypać płatkami chili,ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym wsadzić na 2 godziny do lodówki, po czym piec w nagrzanym do 180*c piekarniku 35 minut. 

Podawać z pieczonymi ziemniakami i dowolną surówką.


                                                     


Życzę smacznego...:)


5 komentarzy:

  1. Cudne te kieszonki ,wspaniale się prezentują ,uwielbiam ,dobrze doprawione ,pikantne mięsa i potrawy
    Kieszonki to ,idealne mięso dla mnie ,pokuszę się i spróbuję takie przygotować .Czy się uda ?nie wiem ...ale do odważnych świat należy .Zostawiam piąteczkę ...
    Super przepis..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa na pewno się uda, bardzo dziękuję za odwiedziny...;)

      Usuń
  2. Swietna propozycja obiadowa, robie podobne z suszonymi pomidorami i oliwkami

    OdpowiedzUsuń
  3. oo to cos dla mnie ,lubię suszone pomidory

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !