STRONY

sobota, 29 listopada 2014

Sum pieczony w warzywach z sosem porowym

  • Ryby słodkowodne są zdrowe lekkostrawne i smaczne a jeszcze lepiej smakują złowione samodzielnie,choć sum jest rybą raczej tłustą dlatego postanowiłam go upiec z warzywami, wyszło pysznie!
Zachęcam do wypróbowania, bo wiem jak mało ryb gości w naszym codziennym menu, choć tanie nie są,  warto wprowadzić je przynajmniej raz w tygodniu do naszego jadłospisu.
Ta propozycja robi się praktycznie sama, jest łatwa i przyjemna....w konsumpcji....;-)






Składniki

35 dag świeżego suma-filet
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
kawałek pora
sok z cytryny
sól morska do smaku
pieprz czarny grubo mielony do smaku
1/2 łyżeczki przyprawy do ryb
oliwa

Sos porowy:
1/2 pora
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
1/2 szklanki bulionu warzywnego
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżka soku z cytryny
sól morska do smaku
pieprz czarny do smaku


Sposób przygotowania

Ryba:
Filet z suma kroimy na mniejsze kawałki skrapiamy sokiem z cytryny,solą pieprzem oraz przyprawą do ryby, każdą porcję układamy na kawałku folii aluminiowej na wierzch dajemy pokrojoną w paski paprykę oraz pora,skrapiamy delikatnie oliwą-choć możemy z tej czynności zrezygnować.

Wkładamy na 1 godzinę do lodówki aby ryba naszła przyprawami.

Po czym wkładamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut w temp 180*c.

Przygotowujemy sos:: Por myjemy kroimy w pół krążki podduszamy na maśle z oliwą solimy doprawiamy sokiem z cytryny oraz pieprzem,wlewamy bulion i gotujemy, gdy por zmięknie wlewamy śmietankę i gotujemy do chwili aż sos zgęstnie mieszając od czasu do czasu. 

Pieczonego suma wykładamy na talerz polewamy sosem,dekorujemy dowolnie.

Podajemy

                                                                      Życzę smacznego i miłej zabawy andrzejkowej...:)

4 komentarze:

  1. z chęcią bym spróbowała tak pysznie podanej rybki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam bardzo podobnie robioną rybkę -por z rybą uważam za świetne połączenie-,ten przepis ma bulion a gdzie go dodajesz ??

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznosci taka rybka, cudnie wyglada

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !