- Przy niedzieli post na słodko, jak prawie zawsze u mnie...:)
- Aksamitny, delikatny, o smaku mojego ulubionego batonika bounty z rozpływającym się w ustach musem z białej czekolady,smak raju, prawdziwa poezja smaku!
-
-
Składniki
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
120 g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki wiórek kokosowych białych
3 łyżki cukru
Masa serowa:
½ kg twarogu półtłustego
4 jajka wiejskie
1 budyń kokosowy z cukrem
150 ml mleka kokosowego
50 ml likieru kokosowego
½ szklanki cukru
50 g masła
Biały mus:
250 ml śmietanki kremowej
½ tabliczki białej czekolady
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki likieru kokosowego
Wiórka kokosowe do posypaniaSposób przygotowania
- 1.
- CIASTO: Mąkę przesiać na stolnicę wymieszać z wiórkami, proszkiem do pieczenia, posiekanym zimnym z lodówki masłem oraz cukrem, dodać żółtka zagnieść ciasto. Wylepić dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm.
- 2. MASA SEROWA:Zmielony twaróg- można użyć gotowego z wiaderka –wybierać taki bez dodatku gumy guar ! zmiksować z cukrem masłem i żółtkami na jednolitą masę, budyń wymieszać z mlekiem kokosowym oraz likierem wlać do masy serowej zmiksować. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. Wylać na kruchy spód. Wierzch ciasta przykryć aluminiową folią. Wstawić do piekarnika i piec 50 minut w temp 180*c. Studzić przy uchylonych drzwiczkach.
- 3.
- MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY:Kremówkę dobrze podgrzać-nie gotować! Dodać połamaną białą czekoladę chwilę odczekać, wlać likier i wymieszać. Gdy całkiem ostygnie wsadzić do lodówki na całą noc. Na drugi dzień ubić na puszysto posmarować wierzch zimnego sernika obsypać grubo białymi wiórkami kokosowymi. Schłodzić. Życzę smacznego!
To ciasto nie wpasuje się do mojej diety, ale muszę je robić. ;) Kradnę pomysł, dodałam do ulubionych. :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, napewno takie też jest
OdpowiedzUsuńCudny, mniam :-) wygląda rewelacyjnie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, kokosowa chmurka :)
OdpowiedzUsuń