Składniki
Ciasto miodowe:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki masła
1/2 szklanki drobnego cukru
2 czubate łyżki śmietany 18%
2 duże jajka
2 łyżki miodu prawdziwego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Masa orzechowa:
30 dag orzechów włoskich
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
3 łyżki miodu prawdziwego
Krem śmietankowy:
1/2 litra mleka
1 budyń śmietankowy
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
3/4 kostki masła
1 żółtko
3 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki masła
1/2 szklanki drobnego cukru
2 czubate łyżki śmietany 18%
2 duże jajka
2 łyżki miodu prawdziwego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Masa orzechowa:
30 dag orzechów włoskich
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
3 łyżki miodu prawdziwego
Krem śmietankowy:
1/2 litra mleka
1 budyń śmietankowy
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
3/4 kostki masła
1 żółtko
Sposób przygotowania
Ciasto: Mąkę wymieszać na stolnicy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cukrem dodać posiekaną margarynę schłodzoną prosto z lodówki wbić jajka, dodać śmietanę oraz miód i zagnieść szybko ciasto.Podzielić na dwie części wylepić dwie jednakowe duże blaszki do pieczenia wyłożone papierem pergaminowym.Jedną wsadzić do nagrzanego piekarnika do 180*c i piec 15 minut.
Masa orzechowa: Orzechy lekko rozdrobnić tłuczkiem do mięsa-nie na miazgę! w rondelku roztopić margarynę z cukrem wsypać orzechy dodać miód i na wolnym ogniu mieszając gotować około 10 minut,gorąca masę wylać na jedną wylepioną część ciasta i piec również 15 minut tak jak ciasto pierwsze. Tak przygotowane placki wystudzić.
Przygotować krem: Z mleka odlać 3/4 szklanki i rozpuścić proszek budyniowy z mąką pszenną, resztę mleka zagotować z cukrem i do gotującego wlać roztwór i ugotować budyń.Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu oraz pod koniec miksowania dodając żółtko przygotować krem.
Przełożyć miodownik schłodzić.Najlepiej smakuje na 2 -3 dzień.
Życzę smacznego :-)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, postaram się go wypróbować jutro w swojej kuchni ;) A widziałaś kiedyś takie foremki do ciasta w kształcie choinki ? Link
Bosko wygląda z tą chrupiącą masą orzechową na wierzchu :)
OdpowiedzUsuńBardzo Wam dziękuję...:) Ciasto to uwielbiam i zawsze robię tylko na święta...;)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie.I na pewno też tak smakuje. Pokuszę się w tym roku o przygotowanie go na święta. Prosiłabym Panią o informację na temat wielkości blaszki prostokątnej żeby Miodownik nie był za niski, nie chciałabym użyć za dużej blaszki. Jakie wymiary blaszki są najlepsze do tego ciasta?
OdpowiedzUsuńNajlepsza będzie 35/25 cm lub trochę większa, powodzenia :)
UsuńSuper przepis! Biorę się za robotę, tylko potrzebuję wiedzieć czy jogurt grecki zamiast śmietany da radę?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
raczej nie polecam jogurtu greckiego, daj śmietanę :)
UsuńPani ciasto wygląda bardzo smakowicie :) Chciałabym go zrobić na te święta tylko mam dwa pytania: czy to żółtko w masie można pominąć i czy ta mąka też w masie nie będzie wyczuwalna? Nie lepsza będzie mąka ziemniaczana? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPolecam robić jak w przepisie, nic nie pomijając.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Witam
OdpowiedzUsuńCzy te żółtko w masie bez pieczenia jest bezpieczne? Pozdrawiam
Robię tak od lat :) Nic się nie dzieje.
UsuńAle to smakowicie wygląda, mhm... :)
OdpowiedzUsuńja żółtko mieszam z budyniem i wlewam na gotujące mleko , bez zółtka masa będzie biała ale śmiało można pominąć :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj zobaczymy czy będzie pycha czy też zaś mi nie wyszło coś 😄
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńZrobiłam miodownika z Pani przepisu ściśle wg proporcji.
Wydaje mi się , że wierzchnia warstwa z orzechami zrobiła się bardzo twarda. Czy jest szansa, że po odstawieniu zmięknie ? Pozdrawiam i dziękuję za ewentualną odpowiedź .
Zawsze jest twarda, normalne :)
Usuńprzepis wyglada ok. ae w liscie produktów jest info o maśle a w opisie wykonania cały czas pojawia sie maragaryna. która informacja jest prawidłowa ?
OdpowiedzUsuńMożna dodać masło lub dobrej jakości margaryne. Obie opcje prawidłowe. Pozdrawiam.
Usuń