STRONY

piątek, 26 grudnia 2014

Miodownik z orzechami

  • W moim domu na święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć miodownika pełnego orzechów i miodu zatopionego w karmelu .......
  • Życzę Wam miłego świętowania, u mnie śnieg prószy zrobiło się wreszcie prawdziwie świątecznie...:)




Składniki

Ciasto miodowe:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki masła
1/2 szklanki drobnego cukru
2 czubate łyżki śmietany 18%
2 duże jajka
2 łyżki miodu prawdziwego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

Masa orzechowa:
30 dag orzechów włoskich
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
3 łyżki miodu prawdziwego

Krem śmietankowy:
1/2 litra mleka
1 budyń śmietankowy
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
3/4 kostki masła
1 żółtko


Sposób przygotowania


Ciasto: Mąkę wymieszać na stolnicy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cukrem dodać posiekaną margarynę schłodzoną prosto z lodówki wbić jajka, dodać śmietanę oraz miód i zagnieść szybko ciasto.Podzielić na dwie części wylepić dwie jednakowe duże blaszki do pieczenia wyłożone papierem pergaminowym.Jedną wsadzić do nagrzanego piekarnika do 180*c i piec 15 minut.




Masa orzechowa: Orzechy lekko rozdrobnić tłuczkiem do mięsa-nie na miazgę! w rondelku roztopić margarynę z cukrem wsypać orzechy dodać miód i na wolnym ogniu mieszając gotować około 10 minut,gorąca masę wylać na jedną wylepioną część ciasta i piec również 15 minut tak jak ciasto pierwsze. Tak przygotowane placki wystudzić.



Przygotować krem: Z mleka odlać 3/4 szklanki i rozpuścić proszek budyniowy z mąką pszenną, resztę mleka zagotować z cukrem i do gotującego wlać roztwór i ugotować budyń.Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu oraz pod koniec miksowania dodając żółtko przygotować krem.




Przełożyć miodownik schłodzić.Najlepiej smakuje na 2 -3 dzień.



Życzę smacznego :-)






19 komentarzy:


  1. Super przepis, postaram się go wypróbować jutro w swojej kuchni ;) A widziałaś kiedyś takie foremki do ciasta w kształcie choinki ? Link

    OdpowiedzUsuń
  2. Bosko wygląda z tą chrupiącą masą orzechową na wierzchu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo Wam dziękuję...:) Ciasto to uwielbiam i zawsze robię tylko na święta...;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pięknie.I na pewno też tak smakuje. Pokuszę się w tym roku o przygotowanie go na święta. Prosiłabym Panią o informację na temat wielkości blaszki prostokątnej żeby Miodownik nie był za niski, nie chciałabym użyć za dużej blaszki. Jakie wymiary blaszki są najlepsze do tego ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsza będzie 35/25 cm lub trochę większa, powodzenia :)

      Usuń
  5. Super przepis! Biorę się za robotę, tylko potrzebuję wiedzieć czy jogurt grecki zamiast śmietany da radę?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. raczej nie polecam jogurtu greckiego, daj śmietanę :)

      Usuń
  6. Pani ciasto wygląda bardzo smakowicie :) Chciałabym go zrobić na te święta tylko mam dwa pytania: czy to żółtko w masie można pominąć i czy ta mąka też w masie nie będzie wyczuwalna? Nie lepsza będzie mąka ziemniaczana? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam robić jak w przepisie, nic nie pomijając.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  7. Witam
    Czy te żółtko w masie bez pieczenia jest bezpieczne? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale to smakowicie wygląda, mhm... :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja żółtko mieszam z budyniem i wlewam na gotujące mleko , bez zółtka masa będzie biała ale śmiało można pominąć :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam dzisiaj zobaczymy czy będzie pycha czy też zaś mi nie wyszło coś 😄

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam
    Zrobiłam miodownika z Pani przepisu ściśle wg proporcji.
    Wydaje mi się , że wierzchnia warstwa z orzechami zrobiła się bardzo twarda. Czy jest szansa, że po odstawieniu zmięknie ? Pozdrawiam i dziękuję za ewentualną odpowiedź .

    OdpowiedzUsuń
  12. przepis wyglada ok. ae w liscie produktów jest info o maśle a w opisie wykonania cały czas pojawia sie maragaryna. która informacja jest prawidłowa ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać masło lub dobrej jakości margaryne. Obie opcje prawidłowe. Pozdrawiam.

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !