STRONY

niedziela, 28 grudnia 2014

Wigilijny kompot z suszu

  • Kompot z suszu robię jeden jedyny raz na Wigilię kojarzy się nam wyłącznie ze świętami ma magiczny niepowtarzalny smak i aromat, cały rok na niego czekamy. Uwielbiam ten zapach rozchodzący się po całym domu...Do tego kompotu użyłam wspaniałej mieszanki firmy PIĄTNICA która była miłym dla mnie zaskoczeniem, jest delikatna i aromatyczna, wyważone smaki,  paczuszkę od firmy dostałam właśnie w wigilijny dzień za co bardzo dziękuję od razu zrobiłam i  polecam!  A z Wami dzielę się przepisem.



    

Składniki

250 g mieszanki suszu owocowego PIĄTNICA
200 g suszonych śliwek
garść suszonych jabłek
1 laska cynamonu
5 goździków
szczypta kwasku cytrynowego
3 łyżki cukru trzcinowego PIĄTNICA
1 łyżka miodu prawdziwego
plaster świeżej pomarańczy 


Sposób przygotowania

Mieszankę suszu i resztę pozostałych składników łącznie z pomarańczą, zalewamy zimną wodą u mnie około 2 litry 



doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu 15 minut w między czasie dokładając goździki i laskę cynamonu, pod koniec gotowania dosładzamy cukrem i miodem oraz doprawiamy szczyptą kwasku cytrynowego dla wzbogacenia smaku.

Rozlewamy do dzbanka podajemy ciepły.

                                                                                     Życzę smacznego!

1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !