STRONY

niedziela, 15 lutego 2015

Pappardelle i kurczak w sosie serowym

  • Za oknem dziś pięknie, słoneczko świeci, dlatego postawiłam na iście wiosenne kolory :)
  •  Jeśli przejadły ci się klasyczne filety, możesz zrobić duszone w sosie serowym podane z grubym makaronem pappardelle, będzie oryginalnie i bardzo smacznie, dodatek chili tylko zaostrza smak i apetyt!




  • Składniki

    250 g makaronu pappardelle
    500 g fileta z kurczaka
    1/2 pora
    1/2 papryczki chili czerwonej
    4 łyżki oliwy
    1 płaska łyżeczka jarzynki uniwersalnej
    duża szczypta pieprzu młotkowanego z kolendrą
    300 ml śmietanki słodkiej 22%
    50 g sera grana padano
    50 g sera goudy
    natka pietruszki do dekoracji
  • Makaron ugotować w osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu z łyżeczką oliwy dzięki temu się nie poskleja.Odcedzić trzymać w cieple.

  • Filet z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą pokroić na kawałki, oprószyć jarzynką i młotkowanym pieprzem. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić mięso, dodać pokrojonego w krążki pora i dusić do miękkości, wlać śmietankę, gotować około 6 minut od czasu do czasu mieszając aż zacznie gęstnieć, wsypać starte na tarce oba rodzaje serów.
  • Zestawić z ognia, mieszać chwile aż ser się rozpuści.Chili pokroić na krążki.


  • Podawać z gotowanym makaronem posypać przed podaniem chili i natką pietruszki.
                                                                              Życzę smacznego!

6 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !