- Za oknem dziś pięknie, słoneczko świeci, dlatego postawiłam na iście wiosenne kolory :)
- Jeśli przejadły ci się klasyczne filety, możesz zrobić duszone w sosie serowym podane z grubym makaronem pappardelle, będzie oryginalnie i bardzo smacznie, dodatek chili tylko zaostrza smak i apetyt!
Składniki
250 g makaronu pappardelle
500 g fileta z kurczaka
1/2 pora
1/2 papryczki chili czerwonej
4 łyżki oliwy
1 płaska łyżeczka jarzynki uniwersalnej
duża szczypta pieprzu młotkowanego z kolendrą
300 ml śmietanki słodkiej 22%
50 g sera grana padano
50 g sera goudy
natka pietruszki do dekoracji- Makaron ugotować w osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu z łyżeczką oliwy dzięki temu się nie poskleja.Odcedzić trzymać w cieple.
-
- Filet z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą pokroić na kawałki, oprószyć jarzynką i młotkowanym pieprzem. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić mięso, dodać pokrojonego w krążki pora i dusić do miękkości, wlać śmietankę, gotować około 6 minut od czasu do czasu mieszając aż zacznie gęstnieć, wsypać starte na tarce oba rodzaje serów.
- Zestawić z ognia, mieszać chwile aż ser się rozpuści.Chili pokroić na krążki.
-
- Podawać z gotowanym makaronem posypać przed podaniem chili i natką pietruszki.
Życzę smacznego!
Bardzo fajne danie :-)
OdpowiedzUsuńPycha! jak dla mnie idealny obiad
OdpowiedzUsuńPysznie!.
OdpowiedzUsuńDziękuję!
OdpowiedzUsuńRobie dosc podobny sos , tyle ze bez sera :)
OdpowiedzUsuńNa makaron zawsze chętnie się skuszę :)
OdpowiedzUsuń