STRONY

sobota, 14 lutego 2015

Walentynkowy deser z ajerkoniakiem

  • Przez żołądek do serca, jak mówi stare polskie powiedzenie. Podczas walentynkowej kolacji możesz się przekonać czy to prawda. Każdy z nas uwielbia słodkości, więc ten deser z nutką słodkiego alkoholu będzie strzałem w dziesiątkę.



Składniki

1 galaretka cytrynowa
400 ml słodkiej śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
150 ml likieru jajecznego
250 g sera mascarpone
2 andruty
świeże owoce -banany,pomarańcze,winogrona do dekoracji
złoty krokant do dekoracji

  • Sposób przygotowania


    Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku tak jak w przepisie na opakowaniu. 
    Krem mascarpone przekładamy do miseczki wlewamy żelatynę rozpuszczoną w 30 ml gorącej wody,dodajemy likier jajeczny i mieszamy do całkowitego połączenia
    Dobrze schłodzoną śmietanę kremową ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec puder, na koniec dodajemy serek z likierem i mieszamy do połączenia. 
    Tak przygotowany krem rozkładamy do trzech pucharków-połowę wlewamy tężejącą galaretkę i robimy kleksy z pozostałego kremu używając szprycy do dekoracji.
    Wkładamy pokrojone na trójkąciki andruty dekorujemy świeżymi owocami oraz złotym krokantem.

                                                                             Smacznego!


    Walentynkowe menu
    Walentynki. Czym TO się je? 11-17.02.2015

5 komentarzy:

  1. To ja też jestem chętna, super deserek

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooooo...
    Uwielbiam takie desery!
    Poprosze!
    :)

    Milo, ze bierzesz udzial w akcji walentynkowej na Mikserze!
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !