STRONY

niedziela, 29 marca 2015

Jajka w laskowej skorupie


  • Święta idą coraz szerszym krokiem, ostatni dzwonek aby zaplanować Wielkanocne  menu.
  • Jajka królują u mnie pod każdą postacią, uwielbiamy je, dziś zostawiam Wam propozycję na przystawkę  w formie zapiekanych jajeczek   w orzechowej panierce, na świąteczny stół ale nie tylko!



  •    

Składniki:

4 jajka
5 łyżek bułki tartej
4 łyżki mielonych orzechów laskowych
4 łyżki żółtego sera
1/2 szklanki zimnego mleka
sól morska do smaku
pieprz czarny do smaku

1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych do panierowania
1/2 szklanki sezamu do panierowania


Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo w osolonym wrzątku, obieramy ze skorupek. W miseczce łączymy zmielone orzechy laskowe z bułką tartą serem żółtym startym na tarce o drobnych oczkach, wlać zimne mleko, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać







 Masą oblepić każde jajko panierować w mielonych orzechach wymieszanych z sezamem.






Ułożyć na pergaminie w blaszce i zapiekać a 15 minut w nagrzanym piekarniku do temp 180*c. Podawać jako przekąska na zimno.


                                                                                   Życzę smacznego ;-)


ALE JAJA! Wielkanocne Smaki - edycja V

5 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !