STRONY

wtorek, 24 marca 2015

Laskowa babka

  • Ciasto to, pieczone na szczególną okazję jaką jest Wielkanoc, przypomina mi moje dzieciństwo,  już sam jej aromat sprawia radość, piekę ją często ale najlepiej smakuje podczas świąt :)





Składniki:

5 jaj
25 dag masła
30 dag mąki pszennej
10 dag cukru trzcinowego brązowego
10 dag cukru zwykłego
16 g cukru wanilinowego Delecta
10 dag mielonych orzechów laskowych
5 łyżek śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta

Lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
aromat cytrynowy
dowolna dekoracja

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową Miękkie masło ucieramy z jednym całym jajkiem,oraz żółtkami, cukrami na puszystą gładką masę, stopniowo miksując dodajemy po łyżce śmietany oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wsypać mielone orzechy laskowe,na końcu delikatnie wymieszać z ubitą wcześniej na sztywno pianę z białek.




Całość przełożyć do dużej formy na babę- u mnie silikonowa.Piec około 50 -55 minut w temp 160*c, do suchego patyczka. Lukier: Białko jaja ubić na sztywno , utrzeć z przesianym cukrem pudrem i odrobiną olejku cytrynowego do ciasta, polukrować zimną babę.Udekorować wg swojego uznania.

                                Życzę smacznego :-)

Wpis zgłaszam do konkursu Wielkanocne Wypieki z Delectą na Durszlaku.
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/wielkanocne-wypieki-z-delecta


Wielkanocne wypieki z Delectą

5 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !