Składniki:
Tortownica o wym 26 cm
Ciasto:
25 dag mąki pszennej
125 g masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mielonych orzechów laskowych
2 żółtka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa
4 winne jabłka
1/2 szklanki wina wytrawnego białego
1 budyń śmietankowy
400 ml mleka
1/2 laski wanilii
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder
1 ziarenko kardamonu
bita śmietana do dekoracji
Ciasto:
25 dag mąki pszennej
125 g masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mielonych orzechów laskowych
2 żółtka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa
4 winne jabłka
1/2 szklanki wina wytrawnego białego
1 budyń śmietankowy
400 ml mleka
1/2 laski wanilii
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder
1 ziarenko kardamonu
bita śmietana do dekoracji
Sposób przygotowania:
Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, mielonymi orzechami laskowymi, dodajemy żółtka oraz posiekane zimne masło i zagniatamy ciasto, Większą połową ciasta wylepiamy dno tortownicy wyłożonej pergaminem.
Jabłka obieramy kroimy na cząstki, zalewamy w naczyniu białym winem i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie jabłka odcedzamy na sicie dokładnie, układamy w formie na cieście tak aby lekko zachodziły na siebie posypujemy cynamonem.
Budyń gotujemy tak jak w przepisie na opakowaniu z wydrążonymi nasionkami z laski wanilii w mniejszej ilości mleka, gorący wylewamy na jabłka.W palcach rozdrabniamy resztę ciasta układamy na wierzchu tarty. Pieczemy około 40 minut w temp 180*c. pow wystygnięciu dekorujemy cukrem pudrem wymieszanym z mielonym kardamonem i bita śmietaną. Najlepiej smakuje z dodatkiem gałki lodów o smaku toffi.
Życzę smacznego!
Wygląda przepysznie :) zjadłabym kawałeczek
OdpowiedzUsuńCzęstuje się tym pysznym daniem. Miłego dnia :-)
OdpowiedzUsuńZjadłabym dziś taką:)
OdpowiedzUsuńJak nie przepadam za białym winem, tak w takiej postaci chętnie wypiję :D
OdpowiedzUsuńhahha Asiu dobre :D
UsuńMusiała smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuń