STRONY

czwartek, 16 kwietnia 2015

Kołacz serowo-ryżowy z owocami

  • Puszysty biszkopt i niebanalna masa: serowo ryżowa tworzą wyśmienite ciasto na różne okazje a owoce są kropką nad "i "Deser na ciepłe dni.




Składniki:


Ciasto:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 czubate łyżki mąki tortowej
2 łyżki budyniu śmietankowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
20 dag ryżu
800 ml mleka 2%
szczypta soli
10 dag cukru
1 cytryna
3 łyżeczki żelatyny
40 dag sera białego zmielonego
1/2 laski wanilii

Dekoracja:
1 galaretka cytrynowa
dowolne owoce :banany, jasne i ciemne winogrona, maliny
liście melisy

Sposób przygotowania:

Ciasto: Białka jaj ubijamy na sztywno, wsypując pod koniec miksowania cukier, dodajemy żółtka, chwilę mieszamy, następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem.Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 24 cm- samo dno.
Pieczemy 20 minut w temp 170*c następnie studzimy .






Masa serowa: Mleko gotujemy z cukrem i otartą skórką z całej cytryny, oraz łyżką soku z niej wyciśniętego, wydrążoną laską wanilii, wsypujemy przepłukany ryż, gotujemy do miękkości cały czas mieszając około 30 minut-ryż ma się rozpadać i być kleista papka.


Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody dodajemy do ciepłego jeszcze ryżu, mieszamy.



Studzimy lekko, dodajemy serek i całość miksujemy, wylewamy na zimny biszkopt.



Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, zostawiamy do lekkiego stężenia.Owoce kroimy na mniejsze kawałki, układamy na masie serowej zalewamy galaretką, wstawiamy na całą noc do lodówki.Przed podaniem dekorujemy świeżą melisą.

                                                         







                                                                      Życzę smacznego ;-)

7 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !