STRONY

sobota, 25 kwietnia 2015

Zrazy schabowe w serowym sosie

  • Danie można powiedzieć z jednego gara, chude mięso jakim jest schab i serowe nadzienie, duszone w sosie własnym to propozycja na codzienny jak i wykwintny obiad. Zapraszam ;-)



  • Składniki:

    5 sznycli ze schabu
    100 g serka topionego śmietankowego
    50 g sera cheddar
    2 czubate łyżki mielonych orzechów laskowych
    pęczek natki pietruszki
    1 ząbek czosnku
    sól i pieprz do smaku
    mąka pszenna do obtoczenia
    3 łyżki masła
    1 szklanka bulionu rosołowego
  • Sposób przygotowania:

  • Mięso myjemy rozbijamy na cienkie płaty,solimy i doprawiamy pieprzem do smaku, serek topiony ucieramy z posiekaną natką pietruszki, roztartym ząbkiem czosnku,
  • wsypujemy mielone orzechy laskowe, dodajemy starty ser cheddar, mieszamy na gładką pastę.

  • Nadziewamy masą serową każdy płat mięsa, zawijamy w roladki dość ciasno aby się nie rozwalały-można spiąć wykałaczkami.Obtaczamy w mące pszennej.
  •  Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy masło, obsmażamy roladki z każdej strony,

  • zalewamy gorącym bulionem rosołowym i dusimy pod przykryciem około 35 minut aż będą miękkie, ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy.

  • Ps. Sos sam gęstnieje podczas gotowania, nie trzeba niczym zagęszczać :-) 
Smacznego!

8 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !