STRONY

poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Tarta z pokrzywami i szparagami-danie główne

  • Kiedy szparagi pojawiają się w sklepach to znak że wiosna zawitała na dobre, pokrzywy są młodziutkie, połączyłam te dwa smaki i wyczarowałam takie oto danie :) 
  • Gwarantuję że nic nie parzy, a pokrzywa to wdzięczne zioło, przekonajcie się !
  • Korzystajmy, bo sezon na szparagi też trwa zdecydowanie za krótko!





Składniki:

Ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
15 dag masła
4 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:
1/2 kg zielonych szparagów
2 garście młodych pokrzyw

Masa jajeczna:
3 jajka
3/4 szklanki śmietany 18%
10 dag ostrego sera żółtego np cheddar
szczypta bazylii
sól morska do smaku
pieprz biały mielony do smaku

Sposób przygotowania:

Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, dodać pokrojone zimne masło i żółtko, wlać zimną wodę i szybko zagnieść ciasto. Nakłuć gęsto widelcem. Wylepić ciastem natłuszczoną okrągłą formę do tarty o śr około 28 cm-dno i boki.Wstawić do lodówki na czas przygotowania nadzienia.


Nadzienie: Pokrzywy myjemy kładziemy na sito i przelewamy wrzącą wodą osączamy .
















Szparagi -zielone nie wymagają obierania, oderwać tylko zdrewniałe końce.obwiązujemy nitką i gotujemy na stojąco 2-3 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru tak aby główki nie były zanurzone ponieważ szybko miękną.Osaczamy z wody kroimy na kawałki, tak samo siekamy pokrzywę.

Masa jajeczna: Jajka ubijamy mikserem na puszysto, wsypujemy sól dodajemy pieprz, szczyptę bazylii, wlewamy śmietanę oraz starty ser mieszamy masę.
















Przygotowanie tarty: Na ciasto kruche wykładamy zielone warzywa-szparagi i pokrzywę tak aby równomiernie pokryły ciasto,

Zalewamy warzywa masą jajeczną z serem, wstawiamy do nagrzanego do 200*c piekarnika, zmniejszamy temp do 180*c i pieczemy około 30 minut. Po wyjęciu z pieca kroimy i podajemy.Smakuje też rewelacyjnie na zimno.


















Życzę smacznego ;-)
Ps. Mój przepis bierze udział w akcji organizowanej na Durszlaku "Lokalna kuchnia Tomasza Jakubiaka"

Jakubiak lokalnie

Jeśli ktoś chciałby nabyć książkę można ją kupić pod tym linkiem

KLIK

10 komentarzy:

  1. Nigdy pokrzyw nie jadłam, ciekawe jak smakują ale tarta wygląda smakowicie :)
    Ps. Piękny talerz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem bardzo ciekawa, jak smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sama nigdy nie jadłam pokrzywy, ale w Twoim daniu wygląda zachwycająco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam bo smakuje pysznie i na dodatek zdrowa:)

      Usuń
  4. Zjadłabym taką tartę, ale nie dodałabym pokrzywy.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !